V Japonsku budou volit nového premiéra. Domácí ekonomiku to nijak neovlivní

Japonští Demokraté dnes vybrali svého kandidáta na příštího premiéra země. Po překvapivé středeční rezignaci Yukio Hatoyami by se jím měl stát ministr financí Naoto Kan. Ten je trhy považován za fiskálního konzervativce, který často hájil úsporná opatření a který v poslední době opakovaně kritizoval centrální banku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naoto Kan

Naoto Kan | Zdroj: ČTK

Rezignace premiérů nejsou v Japonsku neobvyklé. Za poslední čtyři roky rezignovali čtyři premiéři. Přesto trhy začátkem týdne reagovaly na jmenování nového pátého premiéra. Reakce byla poměrně viditelná, obchodníci se na ní zaměřovali. Japonské indexy oslabovaly, stejně jako japonský jen.

Přehrát

00:00 / 00:00

Japonsko.mp3

Demokratického ministra financí a nového kandidáta na premiéra Naoto Kana lidé vnímají jako dobrého státníka, investorům jsou známy jeho názory. Na druhou stranu Demokratům výrazně klesly preference a vzhledem k tomu, že Japonsko čekají za pět týdnů volby do horní sněmovny parlamentu, čeká Kana náročná práce.

Japonsko je druhou největší ekonomikou světa. Je to země, která žije především z exportu, v Japonsku je velmi slabá spotřebitelská poptávka.

„Japonsko není tím vlakem, který táhne světovou ekonomiku, je spíše vagonem, který se za ním v posledních letech veze,“ říká analytik společnosti X Trade Borkers Jaroslav Brychta. To znamená, že samotné problémy Japonska nejsou až tak důležité. Trhy se obecně dívají na to, jak se vede americké ekonomice a evropským zemím.

Karolína Koubová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme