Klaus pověřil Nečase jednáním o sestavení nové vlády

Prezident Václav Klaus pověřil lídra ODS Petra Nečase jednáním o sestavení nové vlády. Nečas se pokusí vytvořit většinovou vládu ze tří stran - ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas (ODS)

Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Klaus své rozhodnutí udělal poté, co ho Nečas seznámil s plánem ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Všechny tři strany totiž v současné době pracují na návrhu společné koaliční smlouvy. Za dva týdny má Nečas informovat Klause o výsledcích jednání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Klaus pověřil sestavením vlády Nečase.

„Rozhodl jsem se požádat vás, abyste vedl na politické scéně jednání, jejichž cílem je ustavení vlády s většinovou podporou poslanecké sněmovny. Očekávám, že mne budete do dvou týdnů informovat o průběhu a výsledcích vašeho vyjednávání, abych se mohl rozhodnout o dalším ústavním postupu,“ řekl Klaus.

„Budeme pracovat velmi tvrdě, velmi usilovně a soustavně na tom, abychom České republice co nejdříve přinesli životaschopný vládní projekt, který bude ku prospěchu naší země. Který se zaměří na klíčové problémy, jako je zastavení zadlužování, boj proti korupci, podporu ekonomiky a posilování právního státu.,“ prohlásil Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lídr ODS Petr Nečas představil priority pro sestavení vlády.

Je přesvědčen, že lidé od nové vlády tyto kroky očekávají. „Občané očekávají smysluplná, ale intenzivní politická jednání nikoli politické hašteření,“ zdůraznil Nečas.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek takový krok od hlavy státu čekal. „Je to logické rozhodnutí pana prezidenta. On odpovědně zvážil, kdo v tuhle chvíli má největší šanci sestavit vládu s většinovou podporou,“ řekl Kalousek s tím, že na vyjednáváních to nic nemění.

„Musíme dohodnout průnik našich programů a musíme sestavit takovou programovou část koaliční smlouvy, což je vlastně kostra budoucího vládního prohlášení, která bude prohlášením o reformní vládě,“ dodal Kalousek.

Vláda se silným mandátem

Podle Nečase by nebylo dobré, aby se tyto strany nedohodly. „Prohlášení všech tří politických stran, to znamená ODS, TOP 09 a Věcí veřejných jednoznačně mluví o vůli sestavit většinovou vládu,“ poznamenal Nečas.

„Problémy, které jsou před námi, to znamená řešení zadlužování, řešení problému rozpočtu na letošní, příští rok a další léta, vyžadují vládu se silným mandátem a se silnou podporou ve sněmovně. Byl by to velký hazard s budoucností České republiky, byl by to velký hazard s ratingem této země, kdybychom nedostáli této povinnosti vytvořit silnou většinovou vládu,“ uzavřel Nečas.

Na Hrad byl pozvaný také současný lídr ČSSD Bohuslav Sobotka. "Pokládáme za mírně absurdní, že první šanci pro sestavení vlády oficiálně získal zástupce politické strany, která v těchto volbách ztratila ze všech politických stran nejvíce hlasů občanů,“ řekl Sobotka, který se zřejmě bude ucházet o funkci předsedy Poslanecké sněmovny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mitrofanov.mp3

„Je vidět, že Klaus to točí, jak mu to kdy vyhovuje. Před čtyřmi lety to byl hlavní důvod, proč pověřil jednáním Topolánka. A nakonec jmenoval i menšinovou vládu, která neměla za žádných okolností většinu a nakonec skončila s nedůvěrou, vládla půl roku. Prostě ODS je na prvním místě a pak všichni ostatní,“ říká místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

„Tato vláda bude bezesporu programově bližší prezidentu Václavu Klausovi jako politikovi a člověku. Zvítězil pragmatismus a pravicovost," říká komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Veronika Sedláčková, Alice Kottová, Martina Spěváčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme