Fidesz zneklidnil finanční trhy kontroverzním prohlášením

Šance, že Maďarsko neskončí jako krizí zmítané Řecko je malá. Cílem nové vlády tak nyní je zabránit tomu, aby země přestala zvládat splácet své finanční závazky. Podle maďarského serveru Napi to prohlásil místopředseda vládnoucí strany Fidesz Lajos Kosa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řetězový most

Řetězový most | Foto: Gregor Martin Papucsek

Ten tak výrazně překvapil mnohé investory, kteří si od pravicového kabinetu po době úřednického bezvládí slibovali výrazné zlepšení hospodářské situace země. Forint proto také včera vůči euru výrazně oslabil.

Slova místopředsedy strany Fidesz trhy překvapila. Mnozí se diví, proč by vlastně takto vysoce postavený politik něco podobného řekl, a to včetně analytika České spořitelny Jana Jedličky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomická situace Maďarska. Téma pro analytika České spořitelny Jana Jedličku.

„Kdyby to Kosa řekl před dvěma měsíci, mnozí by to chápali jako legitimní slova opozičního lídra v předvolební kampani, který se chtěl vymezit vůči konkurenční socialistické straně. Nyní jde spíše o totální nezkušenost s tím, jak na podobná slova finanční trhy,“ uvedl Jedlička Pro Rádio Česko.

Od Fideszu si po vítězství ve volbách mnozí slibovali zásadní reformy a obecněji zlepšení hospodářské situace. Ani jedno se nestalo. Podle Jedličky se to ale dalo očekávat.

„Navzdory faktu, že Fidesz je pravicová strana, nikdy nepřekypoval proreformní politikou. Ani nyní strana nepředložila ucelený reformní program, na což logicky skepticky zareagují finanční trhy,“ myslí si Jedlička.

Situace není bezvýchodná

Fidesz se nicméně pokusil změnit podmínky za jakých Mezinárodní měnový fond Maďarsku poskytuje podporu. Jak strana tvrdí, slíbený deficit rozpočtu 3,8 % je nesplnitelný.

„Maďaři očekávají fiskální deficit dokonce dvakrát vyšší než zmíněných 3,8 procent. MMF se nicméně patrně zachová pragmaticky a akceptuje avizované číslo. Podpora Maďarsku tedy zůstane, a to zejména s ohledem na stabilizaci evropské, potažmo i světové ekonomiky,“ uvedl analytik České spořitelny a dodal:

„Zmíněný Kosův scénář také nelze předpokládat. Maďarsko je sice černou ovcí středoevropského regionu, nicméně do ‘řecké cesty‘ má ještě hodně daleko. Maďarský veřejný dluh je oproti řeckému zhruba na polovině, deficit státního rozpočtu je pak třetinový. Navíc Řecko trpí nejen špatným fiskálem, ale spíše ztrátou důvěry.“

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme