4. 6.

4. červen 2010

Tannis Slimmon - Lucky Blue

Kanadská zpěvačka Tannis Slimmon má za sebou už čtvrt století profesionální dráhy, podílela se na albech jiných umělců, jedenáct let zpívala s ženským triem The Bird Sisters, ale až roku 2001 začala vystupovat sólově.

Vyrůstala v západní Kanadě v hudební rodině, uprostřed romantické scenérie kanadských prérií. Její hudba měla vždy blízko ke kořenům severoamerického folkového hnutí, z nějž vyšli například její krajané, legendární písničkář Neil Young či Joni Mitchell. Její písně lze vnímat jako dialog severoamerického Západu a vlivů, které Tannis Slimmon vstřebala během svých cest.

Roku 2004 odjela se čtveřicí hudebníků do západoafrického státu Mali, výsledkem její cesty je mimo jiné film zachycující podíl africké hudby na vývoji místní společnosti. V rámci kulturní výměny pak v průběhu dvou letních období hostila malijské hudebníky ve svém domově. Nějaký čas také strávila na Kubě, kde studovala afrokubánské rytmy s mistrovským hráčem na buben bata. Obě tyto zkušenosti se promítly do hudby jejího druhého alba, Lucky Blue, které dnes uslyšíme. Jeho název, Šťastná modrá, je oslavou příznivého životního období, jímž zpěvačka procházela, pozitivního jiskření v její doprovodné skupině i koncertního turné letními festivaly napříč Kanadou.

Ernest Charlie & Allan

Our Time Now

K nástrojově nejpestřejším skladbám alba Lucky Blue kanadské zpěvačky Tannis Slimmon patří ta následující, Weathervane - Větrná korouhvička. Ke kytarám a mandolíně se v závěru připojuje malijský hudebník Mansa Sissoko, s africkým strunným nástrojem zvaným kora, jehož efektní, průzračný zvuk připomíná evropskou harfu.

Weathervane

Spirit House

Inspirace následující skladby z alba Lucky Blue sahá až do 19 století, do doby před občanskou válkou Severu proti Jihu, kdy ve Spojených státech ještě vládlo otroctví. Kanada byla v té době naopak pro černošským otroky zemí svobody, k ilegálnímu útěku na Sever do Kanady černochům pomáhala rozvětvená síť bělošských odpůrců otroctví, pro kterou se tehdy vžil krycí název Podzemní železnice. Underground Railroad, zpívá kanadská písničkářka Tannis Slimmon.

Underground Railroad

My Bike

Edmonton

Mountain Of Love

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Tannis Slimmon-Lewis Melville

Spustit audio