Trianonská smlouva hýbe maďarskou a slovenskou společností

Devadesát let dnes uplynulo od podpisu Trianonské smlouvy. Dokumentu, který po první světové válce stanovil hranice nového maďarského státu, respektive nástupce poraženého Uherska. Před devadesáti lety se zrodilo tzv. trianonské trauma, které je živé dodnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Slovenské národní strany Ján Slota

Předseda Slovenské národní strany Ján Slota | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

4. června roku 1920 ve Versailles byla podepsána rozhodují smlouva o budoucí podobě Evropy zástupci vítězných mocností první světové války. Maďarsko jako zástupce poraženého Rakouska-Uherska uznalo úplnou nezávislost Československa a zavázalo se uhradit mu válečné reparace. „Pro Maďary byla dohoda zdrcující,“ říká slovenský historik Štefan Šutaj.

„Zrodilo se trianonské trauma. Křivda, která je živá do dneška,“ pokračuje historik Jiří Němec.

Přehrát

00:00 / 00:00

90. výročí podpisu Trianonské smlouvy. Téma pro komentátora deníku Sme Petera Morvaye.

S rozdělením Maďarska se Maďaři nesmířili. A tento stav trvá dodnes. Toto pondělí rozhodl maďarský parlament, že výročí trianonské smlouvy se bude připomínat jako den národní sounáležitosti.


Vysvětluje historik Štefan Šutaj. V roce 2001 to byl krajanský zákon, následovalo vytvoření Fora poslanců karpatské kotliny a nejnovějším krokem bylo přijetí zákona o státním občanství pro všechny Maďary, včetně těch, kteří žijí trvale v zahraničí. V dnešní Evropě jsou změny hranic vyloučeny, trianonské trauma přesto hýbe maďarskou společností a u jeho sousedů vyvolává více či méně oprávněné obavy.

Kontroverzní dokument dodnes rozděluje Slováky a Maďary. Obě strany si Trianonské výročí připomenou v Komárně. Do města dnes míří šéf Slovenské národní strany Ján Slota i premiér Robert Fico. Slota chce ve městě zanechat památník Trianonu, město Komárno ale popírá, že by mu na něj dalo povolení.

Akce SNS se podle komentátora deníku Sme Petera Morvaye se nese v duchu ‘konference o Trianone‘. „Přítomné je kompletní vedení SNS. Její příznivci po skončení akce chystají průvod městem ke státní hranici ke sloupu, na němž je vyjádřen dík slovenského národa za Trianonskou smlouvu,“ uvedl Moravy v Ozvěnách dne a dodal:


„Účast premiéra Fica ale jistá vůbec není. Úřad vlády se dokonce podivil nad tím, kde média tuto informaci získala.“


Do Komárna si Trianon přijedou připomenout i maďarská sdružení. Podle nepotvrzených informací mají dorazit i pravicoví extremisté z Hnutí za lepší Maďarsko - JOBBIK.

Lukáš Vincourek, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme