Zvýšení daní je podle ekonomů do budoucna nutné

Petr Nečas má tedy ode dneška prezidentovo pověření, aby jednal o sestavení nové vlády. Od voleb mluví Nečas o tom, že chce, aby to byla vláda rozpočtové odpovědnosti. A zmínil se o tom i dnes na pražském Hradě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek John, Petr Nečas a Karel Schwarzenberg.

Radek John, Petr Nečas a Karel Schwarzenberg. | Zdroj: ČTK

Budeme tvrdě a usilovně pracovat na tom, abychom České republice cp nejdříve přinesli životaschopný vládní projekt, který bude ku prospěchu naší země a jenž zastaví zadlužování,“ uvedl Nečas.

Podle současného ministra financí Eduarda Janoty se musí příští rok ušetřit 60 miliard korun. Kde bude škrtat ODS? To nám včera řekl člen vyjednávacího týmu ODS k otázkám financí Martin Kocourek.

„Rezervy vidíme v povinných sociálních výdajích, kde plánujeme ušetřit 18 miliard korun., a to na principu zamrazení objemu povinných sociálních výdajů, ale kromě důchodů. Rovněž vidíme úspory v běžných a investičních výdajích státu,“ objasnil Kocourek Rádiu Česko.

TOP 09 chce, aby s výjimkou důchodů by o desetinu klesly všechny povinné sociální výdaje. O desetinu by se snížily i peníze na platy státních zaměstnanců. Otázkou je, zda ODS bude trvat na tom, aby mateřská zůstala na stávající výši.

Na přelomu června a července obvykle navíc vznášejí své rozpočtové nároky jednotlivé resorty. Zatím ale není jasné, kdo skutečně připraví rozpočet, tedy dokument, který bude důkazem o tom, jestli bude Nečasova vláda skutečně vládou rozpočtové odpovědnosti.

Nelehký úkol

Podle komentátora Respektu Jana Macháčka navíc nebude změny ve struktuře rozpočtu nikterak jednoduché implementovat.

„To už potvrdil i Miroslav Kalousek, jeden z kandidátů na post ministra financí. Ten už avizoval, že bude muset vycházet z materiálů ministra Janoty. Nelze tedy očekávat, že výrazné změny, potažmo reformy se promítnou už v rozpočtu pro rok 2010,“ zmínil Macháček pro Rádio Česko a dodal:

„Vláda by se nicméně měla pokusit ovlivnit letošní rozpočet co možná nejvíce. Nabízí se také nepopulární možnost zvýšení daňové zátěže, ale do toho se nikomu nechce, a to z politických důvodů. Ekonomové se nicméně společně s Janotou shodují, že zvýšení daní je nevyhnutelné, ideálně pak o třetinu sanací rozpočtu.“

V praxi lze podle Macháčka spíše očekávat, že vláda přistoupí k zmrazení mezd a rychlému propuštění státních zaměstnanců. Je zapotřebí i změna legislativy, a to zejména vzhledem nutné valorizaci sociálních dávek.

Martina Mašková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme