Časopis BMJ: Experti, kteří doporučili vakcíny, byli spojeni s farmaceutickými firmami

Tři vědce, kteří vydali doporučení Světové zdravotnické organizaci (WHO) k nákupu vakcín proti takzvané prasečí chřipce, platily dříve farmaceutické firmy. Jde o společnost Roche, výrobce Tamiflu, a firmu GlaxoSmithKline, producenta Relenzy. Zjištění přinesl odborný časopis British Medical Journal spolu s Úřadem investigativní žurnalistiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vakcína (ilustrační foto)

vakcína (ilustrační foto) | Foto: ABC.net.au

Evropské země, včetně České republiky, ve strachu z pandemické vlny nakoupily obrovské množství vakcín. Chřipka ale ustoupila a léky se teď vyhazují.

Jak na Rádiu Česko uvedla Alena Šteflová, ředitelka kanceláře Světové zdravotnické organizace, WHO hraje nejdůležitější úlohu v rozhodovacím procesu při všech aktivitách, které jsou spojeny s ohrožením veřejného zdraví. „A to i při vytipování viru, který má být použitý k výrobě vakcíny,“ řekla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka kanceláře Světové zdravotnické organizace v ČR Alena Šteflová ve Světě o jedné Rádia Česko.

„WHO si je vědoma toho, že celosvětová spolupráce s řadou partnerů, včetně privátního sektoru je jednak nezbytná pro to, aby se optimálně odpovědělo na současné i budoucí výzvy v oblasti veřejného zdraví, ale také že i toto přináší jakousi možnost obvinění, že politika i doporučení WHO jsou pod vlivem farmaceutického průmyslu,“ dodala.

Zdravotničtí odborníci Rady Evropy prosadili letos v lednu rezoluci s žádostí vyšetřit postup expertních doporučení během prasečí chřipky. Jeden z nich, Wolfang Wodarg, dokonce tehdy uvedl, že vyhlášení pandemie prasečí chřipky bylo podvodem století.

„Toto bylo jedno z prvních velkých vážných obvinění, které upozorňovaly na tento konflikt zájmů. WHO se k tomu postavila tím, že proběhla společná jednání odborníků obou organizací, ale i otevřená pro média. WHO také postoupila proces přezkoumání své činnosti v souvislosti s pandemii,“ přiblížila Šteflová.

Jak dále dodala WHO má řadu opatření pro to, aby nedocházelo k obdobným střetům zájmu. „A to jak mezi členy poradních, tak i odborných orgánů WHO. Poradci poskytují podepsané deklarace zájmů, ve kterých přiznávají jakékoli profesionální a finanční majetky, které by mohly mít vliv na nezávislost jejich doporučení,“ uvedla ředitelka české kanceláře Světové zdravotnické organizace.

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme