O sestavení vlády bude jednat lídr ODS Petr Nečas

Jednání o sestavení nové vlády povede lídr ODS Petr Nečas. Prezident Václav Klaus to oznámil po dnešním setkání s Nečasem na Pražském hradě. Na schůzku k sobě pozval i sociální demokracii. Ta je z prezidentova rozhodnutí zklamaná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas, Václav Klaus

Petr Nečas, Václav Klaus | Zdroj: ČTK

Čas na jednání Klaus nevymezil v tom smyslu, že by chtěl, aby do nějakého konkrétního data politici vládu složili, ale chce být průběžně informovaný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání na Pražském hradě sledovala reportérka Radiožurnálu Veronika Malá

Petr Nečas má proto přijít znovu přijít na Pražský hrad do dvou týdnů.

“Očekávám, že mne budete do dvou týdnů informovat o průběhu a výsledcích vašeho vyjednávání, abych se mohl rozhodnout o dalším ústavním postupu,“ řekl prezident Nečasovi.

Václav Klaus se rozhodl pověřit lídra občanských demokratů jednáním o nové vládě na základě probíhajících jednání mezi ODS, TOP 09 a věcmi veřejnými.

Nečas: Vláda musí vzniknout rychle

Zástupci těchto dvou stran hodnotí rozhodnutí prezidenta kladně. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že je to logický krok, na aktuálních jednáních expertních týmů to podle něj nic nemění.

Šéf Věcí veřejných Radek John je rád, že prezident na politiky nijak netlačí a nesnaží se jednání popohnat třeba tím, že už by Nečase jmenoval premiérem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s lídrem ODS Petrem Nečasem v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Nečas má o tom, co by chtěl za dva týdny stihnout, jasnou představu. Za klíčové označil rychlé nalezení programové shody mezi stranami.

Zadlužení nečeká, ukazuje se to již v rozpočtu na rok 2010, čili vláda bude muset konat velmi akčně a čím dříve nalezneme programovou shodu, tím lépe,“ zdůraznil Nečas s tím, že standardní délka vyjednávání o vládě je jeden měsíc. „Dovedu si představit, že by to mohlo být i dříve,“ dodal.

Schůzky expertů všech tří stran začaly dnes odpoledne, vyjednávací týmy jejich práci vyhodnotí příští týden ve středu. Všechny tři strany už například deklarovaly, že se v oblasti důchodové reformy kloní k návrhům takzvané Bezděkovy komise.

“Že se takto brzo, po několika dnech, podařilo dosáhnout základní shody ve východiscích důchodové reformy, považuji za nesmírně důležitou a pozitivní zprávu,“ ocenil Nečas.

Sobotka: Volba prezidenta je mírně absurdní

Na Hradě byla i sociální demokracie. ČSSD doposud tvrdila, že by první pokus o sestavení vlády měla dostat jako vítěz voleb ona.

Její místopředseda Bohuslav Sobotka byl viditelně zklamaný. Podle něj ČSSD měla tento pokus získat sama.

Volby skončily a Bohuslav Sobotka (ČSSD) také odložil krční ortézu | Foto: Tomáš Adamec

“Pokládáme za mírně absurdní, že první šanci pro sestavení vlády oficiálně získal zástupce politické strany, která v těchto volbách ztratila ze všech politických stran nejvíce hlasů občanů, ztratila nejvíce mandátů a tím pádem i největší díl důvěry,“ podotkl Sobotka.

ČSSD teď proto bude chtít jednat hlavně o obsazení postů ve sněmovně a bude usilovat o post předsedy dolní komory. Do jednání o vládě je připravená se zapojit okamžitě v momentě, kdy by se ukázalo, že ODS, TOP09 a Věci veřejné nejsou schopné se dohodnout.

Veronika Malá, Martin Hromádka, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme