EU dala zelenou těsnější spolupráci v otázce rozvodů

Evropská sedmadvacítka otevřela dveře pro harmonizaci pravidel pro rozvody. Jde o sjednocení norem pro určování, podle jakého práva se budou rozvádět manželství smíšených párů, nebo manželů ze stejné země, ale žijících mimo svou vlast. Pro sladění pravidel se ovšem nerozhodly zdaleka všechny členské země Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská legislativa

Evropská legislativa | Foto: Filip Rožánek

Sjednocená pravidla pro stanovení rozhodného práva pro rozvody mají manželům dát větší právní jistotu. Bude předem jasné, podle jakého práva se bude rozvod soudit a zamezí se tahanicím po soudech.

Společná pravidla chce zatím zavést 13 členských zemí Unie. I když se část států staví proti, umožnily ostatním dojednat si harmonizaci pravidel v rámci dosud nepoužitého nástroje evropské integrace – posílené spolupráce.

Její zahájení schválili ministři spravedlnosti sedmadvacítky na schůzce v Lucemburku. Požádali zároveň Evropský parlament, aby tuto užší spolupráci části členských zemí také povolil. Jeho výbor pro právní záležitosti to tento týden doporučil.

Česko se zatím k posílené spolupráci nepřipojilo. Výhodou tohoto mechanismu ale je, že je pro přistoupení dalších států otevřený.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme