BP nasadila na vrt v Mexickém zálivu kryt zachytávající ropu

Společnost British Petroleum pokročila ve snaze zastavit únik ropy v Mexickém zálivu. Umístila nad poškozený vrt speciální kryt, který odvádí část suroviny do tankeru na hladině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podmořští roboti pracují na poškozeném vrtu

Podmořští roboti pracují na poškozeném vrtu | Zdroj: ČTK

Expertům BP se daří unikající ropu čerpat na hladinu, ale zatím není jasné, jak velkou část. Pobřežní stráž i těžaři uvádějí, že na konkrétní data je třeba počkat do večera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem ropné skvrny v Mexickém zálivu sleduje na místě zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Úřady to nicméně označují za první optimistickou zprávu od chvíle, kdy ropa začala v dubnu do Mexického zálivu unikat.

Skvrna už zasáhla některé ostrovy u pobřeží států Lousiana, Mississipi a Alabama. Americká média zveřejnila obrázky ptáků pokrytých ropou.

Zpravodaj ČRo: Katastrofu na pobřeží zatím není vidět

Zpravodaj ČRo Vít Pohanka, který je na místě, ale uvádí, že míra zasažení pobřežních oblastí je sporná.

„Pobřeží státu Lousiana jsem projezdil důkladně, na mnoha místech jsou kilometry plastových bariér, ale ropa zatím není vidět. Když se mě zeptáte, jestli jsem viděl nějakou ekologickou katastrofu, jestli jsem viděl ptáky pokryté ropou, můžu za sebe říct, že neviděl,“ řekl Pohanka.

Pracovníci najatí na čištění pobřeží | Foto: ČTK

Důsledky katastrofy mohou být vážné hlavně pro cestovní ruch a rybáře. Zatím jsou podle Pohanky tamní hotely a restaurace plné lidí, kteří jsou najatí na likvidaci ropné skvrny.

“To může být jenom krátkodobý efekt, dlouhodobé dopady mohou být zničující, jak o tom mluví i vláda a prezident Obama. Ale zatím to tady tak nepůsobí,“ popisuje severoamerický zpravodaj ČRo.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme