Maďarsko si připomnělo 90. výročí Trianonské smlouvy

Maďarský parlament si připomněl 90. výročí Trianonské mírové smlouvy, která definitivně uzavřela první světovou válku a znamenala rozpad Uherského státu. Na slavnostním zasedání promluvil prezident republiky László Sólyom.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský parlament v Budapešti

Maďarský parlament v Budapešti | Foto: Jirka Malina

Zvonění smutečních zvonů na úvod zasedání vyjadřovalo pocit tragédie, kterou maďarský národ do dnes prožívá v souvislosti s Trianonskou smlouvou. Parlament k tomu tento týden přijal zákonem o národní soudržnosti. Ten říká, že všichni Maďaři bez ohledu na to, ve kterém státě žijí, jsou součástí jednotného maďarského národa, jehož soudržnost překračuje hranice.

László Sólyom ve svém projevu nereagoval na četné kritiky evropských státníků na adresu Maďarska, kde nová vláda ve své politice výrazně preferuje národní prvky. Opoziční socialisté zasedání bojkotovali, radikální Jobbik ne. Tato strana na večer svolala shromáždění na náměstí blízko parlamentu, na kterém se očekává oznámení o založení národní gardy.

Slováci odhalili pamětní desku

Pamětní desku k 90. výročí Trianonské smlouvy dnes v Komárně odhalila vládní Slovenská národní strana. K očekávaným slovensko-maďarským konfliktům nakonec nedošlo.

Komárno se dnes stalo centrem slovenských národovců, kteří se nejdříve sešli v domě Matice slovenské, aby si vyslechli vystoupení populistického předsedy zmíněné strany Jána Sloty a místopředsedkyně Anny Malíkové. Ti především kritizovali maďarské představitele.

Ján Slota a Anna Belousovová při odhalení pamětní desky k 90. výročí Trianonské smlouvy | Foto: ČTK

Následně se průvod, kterého se zúčastnilo přibližně 300 lidí, vydal k mostu přes Dunaj, aby odhalil pamětní desku. Situace zůstala tedy zcela pod kontrolou připravených policistů.

Trianonská smlouva roztříštila mnohonárodní Uhersko, které vyšlo z první světové války jako poražené. Smlouva byla podepsána 4. června roku 1920 ve Versailles zástupci vítězných mocností první světové války. Maďarsko jako zástupce poraženého Rakouska-Uherska uznalo úplnou nezávislost Československa a zavázalo se uhradit mu válečné reparace.

Gregor Martin Papucsek, Silvie Burjanková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme