Fitch zlepšil výhled ratingu Česka na pozitivní

Agentura Fitch potvrdila rating Česka na A+. Současně ale zlepšila výhled ze stabilního na pozitivní. Zdůvodnila to očekávaným rychlejším snižováním rozpočtového deficitu, s nímž by měla přijít tvořící se vládní koalice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza ve Frankfurtu nad Mohanem

Burza ve Frankfurtu nad Mohanem | Foto: AFP

Podle agentury Fitch jsou květnové volby jsou významným okamžikem moderní české politické historie, když dávají šanci na vytvoření „nejsoudržnější koaliční vlády za více než deset let s potenciálně velkou parlamentní většinou“.

Případné úspěšné zavádění reforem státních financí, především reformy důchodového a zdravotnického systému, by mohlo v budoucnu ke zvýšení ratingu Česka, uvádí Fitch.

Lídr ODS Petr Nečas, kterého prezident Václav Klaus pověřil jednáním o sestavení většinové vlády, změnu výhledu ratingu uvítal. Podle něj to může mít reálné dopady na sestavování rozpočtu, lepší rating totiž může snížit úroky státního dluhu.

“To jenom potvrzuje naše slova, že mezinárodní finanční trhy velmi pozorně sledují to, co se děje na české politické scéně ve vztahu k veřejným rozpočtům, a že samotný výsledek voleb byl brán jednoznačně jako pozitivní signál,“ řekl Radiožurnálu Nečas.

Podle analytiků by se předpokládaná vládní koalice měla bez problémů shodnout na snižování deficitu veřejných financí, zjednodušení daňového systému, důchodové reformě a zásazích do systému sociálních dávek. Problém může nastat při diskusích o zvyšování daní, které ODS a TOP 09 odmítají.

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme