Sobotka asi povede ČSSD až do řádného sjezdu na jaře

Předsednictvo sociální demokracie navrhuje, aby se její sjezd konal v řádném termínu příští rok na jaře, a ne letos, jak chce pražská organizace strany. Nový šéf ČSSD by pak mohl být vybrán v přímé volbě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsednictvo ČSSD

Předsednictvo ČSSD | Zdroj: ČTK

Statutární zástupce ČSSD Bohuslav Sobotka, který stranu vede po odchodu Jiřího Paroubka, po jednání předsednictva potvrdil, že jeho strana bude pokračovat v přípravě řádného sjezdu na jaře příštího roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co dál se sociální demokracií? Situaci okomentoval v Ozvěnách dne politolog Vít Hloušek

O termínu sjezdu definitivně rozhodne ústřední výkonný výbor strany 19. června. Do té doby chtějí sociální demokraté připravit i návrh možnosti přímé volby předsedy.

“Pokud 19. června svoláme řádný sjezd na jaro příštího roku, pak nejpozději na začátku podzimu letošního roku rozhodne ústřední výkonný výbor o tom, zda-li se příští předseda bude volit přímo, či nepřímo. Jak nyní vnímám situaci v sociální demokracii, tak roste počet stoupenců toho, abychom předsedu vybírali v přímé volbě,“ uvedl Sobotka.

Pražská ČSSD chtěla změny před podzimními volbami

Pražští sociální demokraté navrhli zářijový termín v reakci na nedávné sněmovní volby, které ČSSD sice podle očekávání vyhrála, ale s podstatně menším ziskem hlasů, než očekávala. Předseda strany Jiří Paroubek na to reagoval rezignací a tím, že vedení strany předá Sobotkovi.

Šéf pražské ČSSD Petr Hulinský návrh zdůvodňoval tím, že je třeba udělat řadu změn ve fungování strany ještě před podzimními komunálními a senátními volbami. Zářijový termín podpořil v úterý také Sobotka, když řekl, že stranické vedení potřebuje nový mandát, nebo obměnu. Ke druhé variantě vybídl spolustraníky odcházející předseda Paroubek.

ČSSD podle Sobotky dále zváží nominace kandidátů pro podzimní volby do Senátu. Dodal, že cílem sociálních demokratů je mít v horní komoře tolik zástupců, aby vytvořili početně nejsilnější klub.

'Paroubkova osobní zhrzenost'

Hodně času zabrala vedení ČSSD diskuze o Paroubkově zprávě k výsledku sněmovních voleb. Sobotka uvedl, že předsednictvo si zadalo hlubší analýzu, která by měla být hotová v nejbližších týdnech. K ní by se pak měly vést další debaty uvnitř sociální demokracie i s veřejností.

Paroubek už dříve řekl, že sociální demokracii uškodili především novináři, dnes zase ostře kritizoval před nově zvolenými poslanci ČSSD stranu Věci veřejné, kterou označil za "mafiánský projekt ODS".

Podle politologa Víta Hlouška z brněnské Masarykovy univerzity se takový názor rozhodně nedá nazvat sebereflexí.

Jiří Paroubek oznamuje rezignaci | Foto: ČTK

„I kdyby část té kritiky byla pravdivá, tak tímhle způsobem není možné racionálně reflektovat ne úplně příjemný výsledek voleb. Interpretoval bych to jako osobní zhrzenost Jiřího Paroubka, nemá to co dělat s racionální analýzou,“ podotkl Hloušek.

S Paroubkem částečně souhlasí v tom , že by ČSSD neměla svolávat volební sjezd před komunálními volbami, protože by ji to mohlo poškodit.

„Kdyby došlo k nějakým veletočům ve vedení sociální demokracie nebo kdyby volební sjezd ukázal, že strana je vnitřně rozpolcená víc, než se teď může jevit, tak by skutečně takováhle velká obměna v čele strany mohla a jistých okolností straně ublížit. Na druhou stranu je zřejmé, že ČSSD nemá svého předsedu a že se musí zkonsolidovat,“ míní Hloušek.

Martin Hromádka, Zbyněk Zykmund, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme