Na Moravě začínají likvidovat následky záplav

Voda v zaplavených oblastech opadá a už teď je jasné, že napáchala škody přes miliardu korun. Lidé, kteří začínají likvidovat následky záplav, by si přitom měli dát pozor na infekci z vody. Ta hrozí zejména v zatopených studnách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpevňování silnic po povodni

Zpevňování silnic po povodni | Foto: Karviná

Vodu lze považovat za pitnou až když se studna vyčerpá a vydezinfikuje. Odborníci nabádají k opatrnosti i ty, jejichž studny nebyly přímo zatopeny. Nečistoty se do nich totiž můžou vyplavovat i z okolí.

„Pokud vidím, že voda má nějaký zákal nebo je jí tam víc než obvykle, tak bych doporučovala minimálně rozbor vody a pro jistotu studnu vydesinfikovat a vyčistit,“ doporučila Anna Žádníková z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje.

Sesuvy půdy

Přesná čísla povodňových škod slíbili krajští úředníci na začátek příštího měsíce. Případů poškození majetku ale může časem přibývat. V pohybu je totiž mnoho sesuvů, které hlavně na Vsetínsku ohrožují silnice nebo domy.

Vedoucí krajského odboru životního prostředí ve Zlíně Alan Urc připomíná, že v takových případech je prevence velmi obtížná:

„Stavební úřady dnes mají k dispozici mapy, kde jsou zobrazena sesuvná území. Historická i aktivní. Ve všech stavebních povolení se uplatňuje podmínko hydrologicko geologického posouzení v lokalitě, která je sesuvem ohrožena.“

Igor Maňour, Zuzana Kopuletá, Jan Piroch, Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme