Izraelští vojáci obsadili další humanitární loď u břehů Gazy

Izraelské jednotky se nalodili na humanitární loď Rachel Corrie, která míří do Gazy. Posádka prý nekladla žádný odpor. Už v pondělí zasáhli Izraelci proti flotile lodí s pomocí pro Palestince a zabili údajně v sebeobraně devět aktivistů. Rachel Corrie vyjela z Irska a původně měla být součástí zadržené flotily. Irská loď se tehdy opozdila kvůli technickým potížím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loď Rachel Corrie mířící ke břehům Gazy

Loď Rachel Corrie mířící ke břehům Gazy | Zdroj: ČTK


Na palubě Rachel Corrie se plaví severoirská nositelka Nobelovy ceny za mír, nebo bývalý vysoký představitel OSN Denis Halliday. Irská vláda se pokusila mezi posádkou a Izraelem dojednat, že loď dobrovolně dopluje do izraelského přístavu. Aktivisté to ale odmítli. Samotný Dublin zdůrazňuje, že izraelskou blokádu Gazy neuznává.

Součástí dopravované humanitární pomoci jsou podle aktivistů hlavně vozíky pro invalidy, léky a cement.

Podle slov muvčí izraelské armády Avital Lebovich zatím není jasné, jestli bude posádka Rachel Corrier zatčena:

„Nejprve si s nimi musíme v přístavu Ašdod promluvit, abychom věděli co jsou ti lidé opravdu zač. Ale důležité je zmínit, že je rozdíl mezi flotilou obsazenou v pondělí a touto Rachel Corrier. Ta první si vybrala metodu násilí, a tak také bohužel došlo ke smrti devíti aktivistů, kdežto tentokrát k žádnému střetu nedošlo.“

Loď Rachel Corrie nese jméno Američanky, kterou před sedmi lety zabila buldozerem izraelská armáda. Aktivistka tedy v Gaze protestovala proti rozsáhlému bourání palestinských domů okupační armádou.

Martina Hanáčková, Břetislav Tureček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme