Provozovatelé internetových videí si stěžují na nerovnou soutěž

V České republice začal tento týden platit takzvaný audiovizuální zákon. Kromě často probíraného product placementu do tuzemské mediální praxe zavádí i regulaci streamovaného audiovizuálního obsahu, tedy internetových televizí. Servery jako Stream.cz poskytující videoobsahem se od nynějška musí přihlásit u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. V opačném případě jim hrozí vysoká pokuta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Živé (internetové) vysílání Radiožurnálu

Živé (internetové) vysílání Radiožurnálu | Foto: Lenka Paličková

Regulace se ovšem vztahuje jen na servery umístěné ve státech Evropské unie. Například nejpopulárnější server tohoto druhu, americký YouTube, žádné takové legislativě podléhat nebude, což už u některých českých provozovatelů vyvolalo úvahy o nerovné soutěži.

Přehrát

00:00 / 00:00

O internetovém videu a svém serveru mluvil na Rádiu Česko výkonný ředitel společnosti YouTube pro Evropu Suveer Kothari

Servery poskytující prostor pro nahrávání uživatelských videí jsou po celém světě ohromně populární. A po celém světě prodělávají. Český Stream radostně oznámil historicky první černá čísla za letošní květen, po téměř pěti letech existence.

„Když se řekne internetové video, každému se vybaví YouTube a to nás nesmírně těší. Potěšující je také to, že velcí zadavatelé reklam začínají YouTube konzistentně využívat. Největší světové značky jsou na YouTube,“ říká výkonný ředitel společnosti YouTube pro Evropu Suveer Kothari.

Podle něj má reklama na trhu internetových videí velký potenciál. Reklama ale musí zaujmout něčím jiným než ta klasická televizní.

„Diváci si ji musejí sami stáhnout. Musí je tedy zaujmout, pobavit. Jen tak ji třeba doporučí svým známým. Ostatní provozovatele podobných serverů, jako je ten náš, nebereme jako konkurenci. Pomáhají nám vytvářet skupinu tvůrců, ale hlavně diváků,“ dodává Suveer Kothari.

Václav Sochor, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme