Turecký premiér zvažuje, že osobně poruší izraelskou blokádu Gazy

Turecký premiér Recep Tajjip Erdogan se chce pokusit osobně porušit izraelskou blokádu Gazy. S odvoláním na ‚dobře informované zdroje‘ to píše libanonský deník Mustakbál. Izraelské námořnictvo dnes zadrželo další loď, které vezla Palestincům humanitární pomoc. Obsazení irské lodi Rachel Corrie se podle Izraele obešlo bez násilí. V pondělí ale izraelští vojáci v podobné situaci na razili na tvrdý odpor a zabili devět Turků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan | Foto: OSN

Erdogan označil izraelský zásah za státní terorismus a plně se postavil za organizátory flotily. Teď se chce podle Mustakbálu vydat do Gazy osobně. Bejrútský deník uvádí, že svého premiéra by mělo ke Gaze doprovodit turecké námořnictvo. Erdogan už prý o plánu mluvil s Američany. Spojené státy se ho ale údajně snaží od záměru odradit.

Izrael ve světě čelí stále většímu tlaku, aby blokádu Gazy ukončil. Také Spojené státy už ji označují za neudržitelnou. I v Izraeli sílí hlasy, že blokáda poškozuje obraz Izraele, ale hnutí Hamás vládnoucí v Gaze oproti plánu nijak neoslabila.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme