Průkopník flopu Dick Fosbury změnil skok vysoký

Olympijské hry v Mexiku přinesly mnoho úspěchů československým sportovcům. Celkem tehdy vybojovali 13 cenných kovů. Hry v roce 1968 přinesly ale také jednu historickou změnu pro atletický svět. Novinku, která změnila skok vysoký, předvedl americký výškař Dick Fosbury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Bába

Jaroslav Bába | Foto: IAAF

Americký atlet Dick Fosbury se narodil 6. března 1943. Od dětství tíhnul k lehké atletice a zejména ke skokům. Jenže technika mu dělala velký problém a tak se v 16 letech společně se svým trenérem rozhodl, že se pokusí skákat jinak.

Do té doby se totiž skákalo systémem valivým. Tedy streadlem nebo horaynem. Fosbury se však přes laťku chtěl přenést zády napřed a v poslední fázy přeletu nad laťkou švihnout nohama vzhůru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průkopník flopu Dick Fosbury změnil skok vysoký

Měl velké štěstí v tom, že v roce 1960 všechny americké školy vybavily doskočiště molitanem, a nahradily tak původní písek, piliny nebo hobliny. Dopadal totiž na záda a při tréninku si několikrát poranil krční páteř.

,,Začátky nebyly zrovna jednoduché. Na některých závodech měli ještě staré doskočiště, a tak to docela bolelo. Když jsem poprvé svůj styl předvedl na závodech, ostatní se mi smáli, ale když jsem začal vyhrávat, už se tolik nebavili," vzpomíná Dick Fosbury.

Flop jako skok ryby

Technika získala název "Fosbury flop" poté, co reportér novin Medford napsal, že to vypadá jako by "ryba skočila do člunu." Experimentovat s touto technikou začali na vysokých školách po celých Spojených státech i Kanadě, ale Flosbury byl jejím průkopníkem.

V roce 1968 s přehledem vyhrál americké mistrovství i olympijskou kvalifikaci a v Mexiku opanoval hry v novém olympijském rekordu 224 centimetrů.

,,Olympijské hry byly fantastické. Věděl jsem, že když předvedu to, co umím, můžu vyhrát a moc jsem po tom toužil. Nakonec se mi to podařilo a navíc jsem skočil tak vysoko," jásal Fosbury.

Osm let trvalo, než byl Fosbury z rekordních tabulek vymazán. Flop postupně ovládl výškařské sektory. Na další olymiádě v Mnichově už skákalo 28 ze 40 závodníků Fosburyho technikou.

V současnosti už nenajdeme mezi výškaři vyznavače jiného stylu než kterým je flop. Fosbury je nejen autorem této revoluční techniky, ale také autorem nového typu rozběhu, a to osmikrokového, zakřiveného do tvaru písmene J.

Martin Charvát, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme