Německá vláda začíná projednávat úsporný program

Německo čeká nejdrastičtější rozpočtová dieta v dějinách Spolkové republiky. Kde škrtat, na čem ušetřit, o tom dnes začínají jednat ministři spolkové vlády. Od příštího roku chce kabinet kancléřky Merkelové snížit vládní výdaje minimálně o 10 miliard eur, tedy přes 250 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní budova německého parlamentu.

Moderní budova německého parlamentu. | Foto: Jiří Hošek

Největší škrty se čekají v sociální oblasti. Právě ty spolknou z rozpočtu nejvíce, vloni přesáhly 750 miliard eur a původně se měly zvyšovat. Nyní se debatuje zejména o přehodnocení podpor v nezaměstnanosti.

Dvoudenní zasedání začalo v poměrně bouřlivé atmosféře. Spor se vede především o zvyšování daní. Koaliční partner, strana FDP nastupovala do vlády s příslibem jejich snižování. To nyní nepřichází v úvahu.

Šéf FDP Quido Westerwelle čelil kritice zejména poté, kdy pomohl snížit daňovou sazbu pro hotely.

Bude zrušena branná povinnost?

Úsporám se nevyhne ani armáda. Německá média dokonce spekulují, že by mohlo dojít ke zrušení branné povinnosti.

Sto padesát tisíc místo dvou set padesáti tisíc profesionálních vojáků, zrušení branné povinnosti, uzavření mnoha kasáren. Takový scénář nabídl čtenářům deník Die Zeit.

I tak vláda v Berlíně počítala se zkrácením povinné vojenské služby na šest měsíců. Ušetří se tak 400 milionů eur. O oblasti, kde se dá ušetřit nejvíce, tedy o snížení výdajů na nákup zbraní, ale zatím ministr obrany Gutenberg nemluví.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme