Bratislavu ozdobí obří socha knížete Svatopluka

Bratislavu bude od dnešního večera zdobit osmimetrová socha velkomoravského knížete Svatopluka. Stát bude na nádvoří Bratislavského hradu. Socha má ale řadu kritiků. Podle nich je bronzový Svatopluk pouhým pomníkem dosluhující vlády Roberta Fica.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislavský hrad

Bratislavský hrad | Foto: European Commission Audiovisual service

S nápadem postavit na Bratislavském hradě jezdecký Svatoplukův pomník přišli před časem nejvyšší představitelé Slovenska. Premiér Fico, prezident Gašparovič a předseda parlamentu Paška.

K nelibosti mnohých výtvarníků vybrali jako autora sochaře Jána Kulicha, který byl dvorním umělcem komunistického režimu. Socha je prý normalizační paskvil, který nenutí lidi k přemýšlení.

Během čtyřleté vlády se Robert Fico často odvolával na éru starých Slováků, kteří žili na slovenském území ještě před jeho maďarizací. Svatopluka Fico označil za slovenského krále.

Fico tak znovu připomněl teorii, kterou propaguje už několik let. V tomto duchu se připravují i učebnice dějepisu pro děti na prvním stupni a tabule s podobným nápisem se začínají objevovat u nových soch Svatopluka na různých místech Slovenska.

Z pohledu české historiografie je to ovšem nesmysl.

Vojtěch Berger, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme