BP se daří zachytit část ropy vytékající do Mexického zálivu

Velkou část ropy unikající do Mexického zálivu se daří odchytit. Prohlásil to (v rozhovoru pro BBC) šéf společnosti BP Tony Hayward. Podle jeho tvrzení zachycuje odsávací zařízení asi 10 tisíc barelů ropy denně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná skvrna zasáhla pláže Chandlerových ostrovů

Ropná skvrna zasáhla pláže Chandlerových ostrovů | Foto: AFP

Z poškozeného vrtu vyteče každý den 12 až 18 tisíc barelů ropy. Odsávací zařízení, které společnost na poškozený vrt instalovala před několika dny by tak mělo odvádět víc než polovinu unikající ropy.

Podle šéfa BP Haywarda se lidé firmy snaží fungování odsávacího ventilu vylepšit. Další zařízení se chystají nasadit během několika dnů. Doufají, že pak už dokážou odčerpávat podstatnou většinu mazlavé tekutiny, která znečišťuje pobřežní vody a ohrožuje pláže a mokřady 4 amerických států.

Přinejmenším část americké veřejnosti a médií je ale k tvrzením firmy BP skeptická. Pro rybolov je uzavřená 1/3 amerických vod Mexického zálivu.

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme