KLDR hrozí Jižní Koreji pomstou za spolupráci s RB OSN

Severní Korea odmítá projednávání torpédového útoku v Radě bezpečnosti OSN. Podle Pchjongjangu to jen povede ke zvýšení napětí na poloostrově. Od režimu Kim Čong-ila je to první reakce na rozhodnutí Soulu, který v pátek oficiálně vyzval Radu Bezpečnosti, aby Pchjongjang za torpédový útok potrestal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Triumfální brána Kesonmun

Triumfální brána Kesonmun | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

KLDR už ale dopředu varovala, že uvalení sankcí bude považovat za vyhlášení války.

Jde o další provokaci, kterou nelze tolerovat, uvedl Pchjongjang, podle kterého bude Jižní Korea za své současné kroky přísně potrestána. Soul přenechává odpovědnost na RB OSN, zároveň tvrdí, že za torpédovým útokem může stát severokorejská zpravodajská služba, která v minulosti provedla několik atentátů i na civilní cíle včetně letadla korejských aerolinií v roce 1987, při kterém zahynulo 115 lidí.

V reakci na současné hrozby Pchjongjangu má také příští týden začít společné korejsko-americké námořní cvičení, kterého se zúčastní i desítka plavidel Spojených států včetně letadlové lodi USS George Washington na jaderný pohon.

Robert Mikoláš, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme