Američtí ochránci přírody vyprošťují z nánosů ropy pelikány

Stovky ochránců přírody bojují na americkém pobřeží Mexického zálivu o životy zvířat ohrožovaných ropnou skvrnou. Jedna z největších ekologických havárií v dějinách Spojených států ohrožuje také pelikána hnědého, tedy druh, který je dokonce symbolem přímořského státu Louisiana.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná skvrna u pobřeží Louisiany

Ropná skvrna u pobřeží Louisiany | Zdroj: ČTK

Až do loňska byl pelikán hnědý na seznamu ohrožených druhů. O záchranu jeho populace američtí odborníci bojovali dvě desetiletí. Od konce dubna ho znovu ohrožují přívaly ropy z poškozené těžní plošiny společnosti BP.

Poslední desetiletí hnízdil pelikán hnědý převážně na ostrově Queen Bess jižně od New Orleans. Ostrov byl jedním ze tří míst, kde se začali opět rozmnožovat. Havárie už ale na pobřeží zahubila stovky ptáků. Další hynou kvůli přímému kontaktu s ropu i kvůli kontaminaci jejich potravy.

Martina Hanáčková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme