Vláda možná přehodnotí vyvlastnění pozemků na D11

Rozhodnutí vyvlastnit půdu farmářky Havránkové se může zrušit. Problematické území pro dálnici D11 dnes totiž znovu řeší vláda. Kabinet zamítl dohodu kvůli údajnému nesouhlasu sestry farmářky, která je spolumajitelkou potřebné půdy. Jaroslava Štrosová ale nakonec na výměnu přistoupila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice (ilustrační foto)

Dálnice (ilustrační foto) | Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Stát by se měl proto s farmářkami dohodnout, říká ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová: „Já už jsem se pokoušela všemi možnými argumenty přesvědčit vládu, že nemá přistupovat k vyvlastňování a že bychom měli ještě jednat, pokud se tady po čtrnácti letech rýsuje dohoda s jednou spolumajitelskou, tak bychom měli ještě věnovat čas jednání s druhou spolumajitelskou. Jsem přesvědčena, že je lepší, když dnes uzavřeme dohodu, byť se skřípěním zubů, než když budeme několik let čekat na vyhraný soudní spor.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová se pokusí přesvědčit vládu, aby přistoupila na dohodu s farmářkou Ludmilou Havránkovou i její sestrou.

„Já si pořád myslím, že vyvlastnění má být až tou úplně poslední možností poté, co se vyčerpají naprosto stoprocentně všechny možnosti k dohodě,“ dodala Kovářová.

Pokud by k dohodě nedošlo a vláda by skutečně přistoupila k vyvlastňování sporných pozemků, může celá kauza podle vládního zmocněnce pro dostavbu D11 Ivo Tomana trvat minimálně další rok. Počítalo se přitom s tím, že by dálnice D11 až po Hradec byla dokončena v roce 2011.

Historie posledního sporu

Spor státu s farmářkou Havránkovou se vleče už šestnáct let a dálnice D11 kvůli tomu končí tři kilometry před Hradcem Králové. Nejblíže dohodě byly obě strany na začátku května, kdy si pokrok v jednáních pochvaloval i premiér Jan Fischer. Farmářka měla dostat za tři hektary lukrativních stavebních parcel jiné tři hektary, k tomu finanční kompenzaci asi 21 milionů korun.

Jenže pak stát zjistil, že několik arů spoluvlastní i sestra paní Havránkové Jaroslava Štrosová. A protože ta údajně nechtěla splnit vládní podmínky, vláda se 24. května rozhodla vyvlastnit pozemky oběma sestrám. Majitelky tvrdily, že se k nim vyjednavači chovali arogantně.

Podle nich mohly dohodu blokovat ekonomické zájmy. „Nejde o dálnici, ale o to, aby mohl být postaven sjezd pro firmy, které hodlají postavit nákupní centrum," prohlásila Ludmila Havránková. Proti vyvlastnění se postavil i Hradecký primátor Otakar Divíšek, podle něhož udělali chybu vládní vyjednavači. V tu chvíli to vypadalo, že se soudní pře budou táhnout další měsíce či roky a tento úsek dálnice zůstane na dlouho nedokončen.

Průlom nastal minulý týden, když Jaroslava Štrosová oznámila, že na původní nabídku státu přistoupí. Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová teď chce prosadit, aby kabinet svůj ortel změnil.

Ota Nehasil, Radek Pavlovič, Lenka Rafaelová, Petr Nosálek, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme