Izraelští důstojníci žádají vyšetření zásahu proti humanitární flotile

Ve světě neustává volání, aby Izrael umožnil nezávislé vyšetření týden starého zásahu proti humanitární flotile mířící do palestinské Gazy. Tentokrát k takovému vyšetřování vyzval francouzský prezident Sarkozy, když telefonoval izraelskému premiérovi Netanjahuovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

izraelští vojáci

izraelští vojáci | Zdroj: ČTK

Izrael odmítl návrh mezinárodní komise, se kterým přišel generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Proti vládě už ale kvůli takovému postupu otevřeně vystoupili i důstojníci izraelského námořnictva. Otevřený dopis deseti důstojníků v záloze se stal okamžitě jedním z hlavních témat izraelských médií.

Bývalí velitelé námořních patrol vyzvali vládu, aby umožnila nezávislé mezinárodní vyšetřování. Jak doslova napsali, protestují hlavně proti tomu, že Izrael celou vinu za krvavý incident ‚okamžitě hodil‘ na zahraniční aktivisty. To se podle izraelských důstojníků rovná ‚pohrdání profesionalitou, čistotou zbraní a lidskými životy‘.

Izraelští vojáci zabili devět Turků a tvrdí, že stříleli výhradně v ohrožení vlastního života. Podle protestujících důstojníků je potřeba odhalit údajná pochybení izraelských velitelů, kteří o zásahu rozhodovali.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme