Ekonom: Neshody G20 se projeví více v Evropě než v USA

Víkendový summit skupiny G20 potvrdil, že největší ekonomiky světa nedokážou najít společnou řeč. Hospodářsky nejvýznamnější země světa se nedokázaly dohodnout na zpřísnění regulace bankovního sektoru, ani na koordinaci dalších kroků na podporu ekonomiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

„Tato menší míra koordinace může přinést nějaké komplikace, ale spíše to zvýrazní rozdíly oživení mezi jednotlivými regiony, kde pravděpodobně Evropa, respektive eurozóna bude relativně ztrácet s ohledem na vývoj v ostatních regionech,“ řekl k tomu na Rádiu Česko ekonom české pobočky Citibank Jaromír Šindel.

Evropa v čele s Německem chce už začít šetřit. Spojené státy ale tvrdí, že ekonomika i nadále potřebuje státní infúzi. „Co se týče amerického volání, není to úplný konsenzus jednání G20, kde je vidět i rozdíly oproti dubnovému výsledku, který byl blízký předchozímu postoji Mezinárodního měnového fondu, že musí podporovat ekonomickými stimuly fiskálními stimuly, pokud se neukáže silné oživení. Tak v tomto směru se ten konsenzus už posouvá blíže k evropskému pohledu,“ uvedl.

Státy G20 zavrhly dlouho diskutované zdanění bank. To mělo zaplatit škody způsobené nynější krizí a sloužit jako rezerva pro případ další. Objevily se názory, že to zvyšuje šance, že se finanční krize bude opakovat.

„Pokud by se jednalo jen o tento krok, tak pravděpodobně by se to riziko nepřenášelo. Pokud by se ale snížila i chuť po větší koordinaci nastavení nějakých rámců pro fungování finančního sektoru, tak by to komplikace s ohledem na globální fungování finančních sektorů přinést mohlo. Ale byl to pouze jeden s návrhů a těch návrhů je celá řada a budou diskutovány během letošního roku,“ přiblížil Šindel.

Jediné, na čem se zástupci G20 shodli, byla situace v Evropě, kterou je třeba podle nich co nejrychleji vyřešit, protože ohrožuje celý svět.

„Všichni tlačí Evropu k tomu, aby problémy ve fiskální oblasti vyřešila rychle a zřetelně. Je to vidět také na tom, že euro se stalo jednou z hlavních rezervních měn, tudíž investoři jsou nervózní pokud vidí, že evropský projet by se měl chýlit ke svému konci. Z tohoto pohledu budou klíčová jednání během tohoto týdne, kdy by měly proběhnout schůzky ministrů financí,“ uvedl.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme