Muchova rodina se chce soudit o stěhování Slovanské epopeje

Potomci malíře Alfonse Muchy se rozhodli soudit s Prahou o cyklus Slovanské epopeje. Před skoro sto lety Mucha přenechal první plátna o českých a slovenských dějinách hlavnímu městu. Měl jedinou podmínku, že je Praha vystaví v novém pavilonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovanská epopej

Slovanská epopej | Foto: kultura.praha-mesto.cz

Muchova rodina se o to snaží už deset let, zatím bezvýsledně. Pražská radnice se přitom rozhodla převézt už na podzim cyklus z Moravského Krumlova do Veletržního paláce v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Johna Muchy by přemístění epopeji ublížilo

Vnuk slavného malíře John Mucha dnes proto požádal soud o vydání předběžného opatření. Chce tak zamezit převážení epopeje z místa na místo. Epopej podle něj patří do nové budovy v Praze, nikoli do provizorního prostoru.

John Mucha chce, aby dílo skončilo v muzeu, které by vyrostlo na pražské Letné, v místě někdejšího Stalinova pomníku. A přeje si, aby zatím byla dědečkova díla na zámku Moravský Krumlov.

Podle pražského radního pro kulturu Ondřeje Pechy jsou ale prostory zámku v Moravském Krumlově zchátralé. Za Muchovu rodinu prý musejí mluvit všichni žijící Muchovi potomci, proto podle něj nemá dnešní návrh příliš velkou váhu.

Pecha dále uvádí, že má k dispozici dokument, který by mohl radikálně darovací smlouvu ze strany Alfonse Muchy k Městu Praze, zásadně zpochybnit. Další ale odmítá sdělit.

Naposledy byla epopej v Praze vystavena ve Veletržním paláci v roce 1928.

Igor Maňour, Michaela Vetešková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme