Polsko dál bojuje se záplavami, tisíce domů jsou stále pod vodou

Nekonečná povodeň. Tak Poláci komentují několikatýdenní boj s velkou vodou. Nová povodňová vlna na řece Visle znovu postupuje celým Polskem a postupně zaplavuje další území. Pořád jsou pod vodou tisíce domů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodňová vlna ohrožuje polskou Varšavu

Povodňová vlna ohrožuje polskou Varšavu | Foto: AFP

Řeka Visla už protrhla ochranné valy na více než deseti místech a řada obcí je tak zcela odříznutá od světa. Znovu jsou zaplavovány oblasti, které bojovaly s velkou vodou před pár týdny. Lidé odmítají evakuaci a snaží se zachránit poslední majetek.

Na povodňovou vlnu se už připravuje také Varšava. Ve čtvrtích, které by mohly skončit pod vodou, byly uzavřeny škola a jesle. Platí přísný zákaz vstupu na protipovodňové valy. Krizový štáb se připravuje na dramatické chvíle.

„Počítáme s tím, že vlna bude stejně vysoká jako v květnu. Možná o něco vyšší. Takže obavy jsou namístě. Pozitivní ale je, že vlna nebude tak dlouhá,“ řekl Pavel Witkovski z krizového štábu.

Na poplach bijí také v Maďarsku. Na severovýchodě země očekávají kulminace řek Hornád, Bodva a Slaná. Bude to poslední zatěžkávací zkouška pro hráze, které by už další tlaky vody nemusely vydržet. Situace se zhoršuje také v Budapešti.

Na Slovensku se situace s výjimkou Ondavy dále uklidňuje a nastává sčítání škod.

Petr Vavrouška, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme