Česko-bavorský geopark se zařadil mezi geoparky národní

7. červen 2010

Česko - bavorský geopark v Karlovarském kraji je od 4. června zařazen mezi národní geoparky, tedy území se vzácným geologickým dědictvím. Geoparky se zaměřují na ochranu svého území, jeho šetrné využívání a také na vzdělávání místních obyvatel a turistů o tomto místě. Nejedná se ale o nový druh chráněné oblasti. Právě Česko-bavorský geopark se může pochlubit hned několika zajímavostmi. Tou největší je zřejmě středověký důl Jeroným na Sokolovsku, řekl z odboru kultury a cestovního ruchu Karlovarského kraje Jan Prudík…

Díky zařazení Česko - bavorského geoparku mezi národní geoparky, bude mít Karlovarský kraj také větší šanci dosáhnout na evropské peníze. Podle úspěšnosti se bude pak odvíjet i financování jednotlivých částí geoparku.

Zatím nepříliš obvyklý termín "geopark“ podle ministerstva životního prostředí označuje území se skalními útvary a nevšedním tvarem terénu s vysokým stupněm geologické rozmanitosti. Jeho součástí bývají staré lomy, které dokumentují vývoj neživé přírody, nebo zpřístupněné doly. Geopark nemá v terénu vyznačené hranice, ale tvoří harmonický celek určený převážně skrytou stavbou podloží, na povrhu je propojen naučnými stezkami a informačními tabulemi.

Spou s Česko-bavorským geoparkem se mezi národní geoparky zařadil i Český ráj. Je rozlohou 700 kilometrů čtverečních výrazně větší než stejnojmenná chráněná krajinná oblast. Je geologicky cenný nejen pískovcovými Příhrazským, Hruboskalským a Betlémským skalním městem, ale také Prachovskými, Klokočskými nebo Suchými skalami. V Českém ráji se nacházejí také ojedinělé jeskynní útvary či naleziště drahých kamenů.

Na označení český národní geopark čekají například Železné hory nebo Geopark Moravský kras s tisícovkou jeskyní pokrytých krápníky.

Místní geoparky jsou i na dalších místech republiky. Před čtyřmi lety vznikl pod vrchem Turold u Mikulova na Břeclavsku geopark přibližující základní horniny z území Česka. Další geopark, který charakterizuje obsah a vznik geologického podloží Šumavy, mají v Železné Rudě na Klatovsku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio