Izrael odmítá mezinárodní vyšetřování zásahu proti humanitární flotile

Turecko, stejně jako Rada bezpečnosti OSN a Evropská unie, vyzývá Izrael, aby umožnil mezinárodní vyšetření nedávného zásahu proti lodím, které chtěly prolomit blokádu pásma Gazy. Izrael se ale k mezinárodnímu vyšetřování zdráhá svolit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jedna z lodí propalestinských aktivistů

jedna z lodí propalestinských aktivistů | Zdroj: ČTK

Izraelci proti flotile zasáhli před týdnem. Při zásahu na palubě turecké lodi Mavi Marmara zahynulo devět lidí, osm Turků a Američan tureckého původu. Ankara teď podmiňuje urovnání turecko-izraelských vztahů právě mezinárodním vyšetřením incidentu. Izrael to ale zatím odmítá.

„Izrael stále aktivněji na vládní úrovni debatuje o tom, jak začít případ vyšetřovat. Poslední zprávy z izraelských médií jsou takové, že zejména USA tlačí na premiéra Netanjahua, aby nějak rozhodl,“ uvedl na Rádiu Česko blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci jsme na Rádiu Česko mluvili s blízkovýchodním zpravodajem Břetislavem Turečkem.

Izrael se podle něj zdráhá svolit k mezinárodnímu vyšetřování. „Tvrdí, že to může vyšetřovat sám. Byť třeba s nějakým dohledem ze zahraničí. Rozhodně ale odmítá, aby vyšetřovatelé mluvili s vojáky, kteří se na zásahu podíleli,“ dodal.

Uvnitř Izraele se ale podle něj také ozývají hlasy, které volají po mezinárodním vyšetřování. „Není to jen tak, že by byl Izrael semknutý a odmítal ho, zatímco svět je pro,“ přiblížil.

Izraelská blokáda pásma Gazy

Blokáda pásma Gazy Izraelem trvá už tři roky - od léta 2007, kdy pásmo ovládlo palestinské radikální hnutí Hamas. Blokáda má Hamas oslabit a přispět k ukončení raketových útoků, vedených z pásma Gazy na izraelské cíle.

Mnozí účinek blokády zpochybňují. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner prosazuje důraznější roli Evropské unie. Připomněl, že EU už nabídla, že bude monitorovat přísun humanitární pomoci do pásma Gazy přes hraniční přechod v Rafahu.

„Můžeme vytvořit nový plán, na jehož základě by přechod kontrolovaly členské země EU. Mohli bychom kontrolovat náklad nebo lodě, které chtějí zakotvit u pobřeží pásma Gazy," řekl francouzský ministr.

Jak zpravodaj připomněl na Rádiu Česko, Izrael blokádu vydává jako opatření, kterým se brání posilování teroristů, vyzbrojování ozbrojených skupin v Gaze a podobě. Když ji ale před třemi lety zaváděl, padala podle něj jiná argumentace.

„Tehdy Izraelci říkali, že jde o to oslabit hnutí Hamás, aby proti němu postavili palestinské samotné obyvatelstvo. Dnes vidíme, že se to nepovedlo, takže argumentace se přesouvá k věci zbraní,“ uvedl.

Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme