Povodně mohou některé farmy zlikvidovat, varuje Veleba

Škody, které napáchaly nedávné povodně na Moravě, by měly být vyčísleny v nejbližších dnech. První dílčí součty společnosti Lesy České republiky ukázaly, že jen v lesích jdou škody do zhruba půl miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

povodně

povodně | Foto: Zámek Veltrusy

Vyčíslování škod probíhá průběžně v závislosti na zpřístupňování jednotlivých postižených lokalit, což vzhledem k podmáčené půdě a polomům není snadné.

Další dílčí součty by měly být k dispozici agrární komoře během příštích dní. Z Olomouckého kraje už přišly první odhady celkových škod - květové záplavy tam napáchaly škody za více než jednu miliardu korun. Voda poničila majetek především na Přerovsku a Hranicku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Veleba mluvil o škodách způobených povodněmi na zemědělském majetku

„V tuto chvíli máme vyčíslené škody jen v menší části okresů. Například na Břeclavsku se odhadují škody na zemědělských kulturách v řádu 38 milionů korun. Přímé škody budou zcela jistě ve stovkách milionů korun. A vysoké budou i nepřímé škody, například v podobě vyplavení živin z půdy,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Největší škody budou na kukuřici

Podle něho by měly být vyčísleny všechny škody do středy. Ze zatím známých dat se obtížně odhaduje, jak velkou část letošní úrody povodně zničily.

„Osobně si myslím, že u obilí bude úroda snížena zhruba o deset procent. Větší škoda bude u kukuřice na zrno. Snížení o sto tisíc tun u ní znamená škodu kolem čtyřiceti milionů korun. Zasaženy ale budou i další komodity,“ pokračoval prezident Agrární komory.

Největší škody budou podle jeho mínění na Olomoucku a Břeclavsku.

„Hlavní položkou jsou zničená pole. Blíží se první polovina června a vegetačně už není možné tam založit další úrodu. Následky se budou lišit farmu od farmy. Některé budou mít zasaženo přes padesát procent úrody. Pokud to nebude mít farma pojištěné proti vodě, jen těžko ustojí,“ předpověděl Veleba.

Agrární komora momentálně provádí monitoring, který předá ministerstvu zemědělství.

Václav Sochor, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme