Unijní ministři financí chtějí uklidnit finanční trhy

Signál k uklidnění finanční trhů má vyslat dnešní schůzka ministrů financí eurozóny v Lucemburku. Šéfové státních pokladen 16 členských zemí euroskupiny mají dojednat detaily záchranného balíku pro případ opakování řecké krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Problémy s vysokým zadlužením mají hlavně Portugalsko a Španělsko. Po nich se ale k úsporným opatřením rozhodla i jedna z nejzdravějších evropských ekonomik - Německo.

„Věřím, že dnes dosáhneme dohody a stvrdíme zvláštní garanční mechanismus,“ řekl před začátkem jednání eurokomisař pro hospodářské záležitosti Olli Rehn.

Na vytvoření záchranného balíčku pro země, které by se ocitly v podobné dluhové krizi jako Řecko se ministři financí dohodli už 10. května.

Finanční trhy ale znepokojuje nedostatek konkrétních informací o tomto plánu. Počítá s příspěvkem 440 miliard eur od členů euroskupiny a 60 miliardami z unijních rezerv. 250 miliard eur má přidat Mezinárodní měnový fond.

Ministři financí musejí dohodnout podmínky, za jakých budou moci zadlužené státy úvěr v rámci tohoto mechanismu získat.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme