ODS řeší údajný nábor černých duší v jižních Čechách

ODS řeší údajné černé duše ve své straně. Vedení jihočeských občanských demokratů totiž tvrdí, že sdružení českobudějovického primátora Juraje Thomy podezřele narostlo o třicet členů, kteří mají bydliště ve středních Čechách. Thoma dnes bude situaci ve svém regionu vysvětlovat hlavnímu manažerovi ODS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ideová konference ODS - VIZE 2020 v Městském divadle Brno

Ideová konference ODS - VIZE 2020 v Městském divadle Brno | Foto: Tomáš Adamec

První místopředseda strany David Vodrážka, který bude českobudějovický případ posuzovat, připouští, že kauza souvisí s vnitrostranickým bojem uvnitř jihočeské ODS před komunálními volbami.

Thoma se chtěl kvůli kauze s Vodrážkou setkat, ten ale schůzku odmítl. Primátor podle něj dnes odevzdá manažerovi ODS všechny podklady a vedení strany pak posoudí, zda šlo o nepřípustný nábor.

„Mám zatím pouze ústní informaci, že jsou to lidé nabraní v jeden den, všichni mají bydliště v Litoměřicích a najednou mají obrovský zájem být členy ODS v jižních Čechách. Takže vypadá to minimálně podezřele, ale nechci dělat závěry, když k tomu nemám veškerá data,“ uvedl Vodrážka.

O zrušení Thomovy stranické buňky rozhodne Výkonná rada ODS. Vodrážka však zatím neví, jestli se situaci v jižních Čechách bude strana věnovat ještě před kongresem, nebo až po něm.

Je to účelová hra, tvrdí primátor

Thoma tvrdí, že nárůst členů je v pořádku. Do stranické buňky České Budějovice 4 podle něj vstoupilo během dvou let osmadvacet lidí. Všichni jsou prý jeho známí ze středních Čech, ke vstupu do ODS se hlásí a nejde tedy o černé duše.

„Celou kauzu považují za velmi nešťastnou a velmi hloupě načasovanou a navíc věcně vůbec ničím nepodloženou. Celé mi to připomíná nějakou účelovou hru, která souvisí s vnitrostranickou situací v budějovické oblasti,“ řekl Thoma.

Oblastní rada ODS v Českých Budějovicích zakázala všem svým členům, aby situaci ve straně komentovali v médiích. Thoma také upozorňuje, že nárůst členů v jiných sdruženích byl mnohem masivnější.

K vývoji se vyjádřil i Martin Kuba, předseda jihočeské ODS: "Jako předseda jihočeské ODS vnímám situaci v českobudějovické oblasti s velkým znepokojením. Budu se ze své pozice snažit přivést všechny strany sporu k jednacímu stolu a pokusit se dosáhnout smírného řešení celé záležitosti tak, aby nemuselo dojít k zániku sdružení."

Když v roce 2005 do místního sdružení v Neplachově u Českých Budějovic vstoupilo téměř čtyřicet nových členů, kteří navíc o svém členství ve straně vůbec nevěděli, vedení ODS toto místní sdružení nezrušilo.

Martin Hromádka, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme