Izraelská armáda vyšetří námořní zásah sama

Izraelský zásah proti flotile s humanitární pomoci pro palestinskou Gazu vyšetří tým izraelských bezpečnostních expertů. Oznámil to náčelník generálního štábu Gaby Aškenázy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelská vlajka

Izraelská vlajka | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Zároveň chce Izrael sestavit skupinu odborníků, která by měla posoudit právní stránku nejen samotné razie, ale i celé tříleté blokády pásma Gazy. Jeruzalémská vláda v tuto chvíli čeká, jestli je takové řešení přijatelné pro Spojené státy.

Armádní vyšetřování povedou vysocí důstojníci ozbrojených sil. Panel má ale řídit bývalý šéf Rady národní bezpečnosti Giora Eiland, který součástí armády není. Výsledky má předložit do konce července. Zároveň chce Izrael vytvořit skupinu znalců k objasnění právních otázek. V roli pozorovatelů by v ní měli být nejméně dva cizinci.

Od námořního zásahu při kterém komanda zabila devět Turků uplynulo osm dní a podle některých ministrů Izrael s vyšetřováním příliš otálí. Rada bezpečnosti OSN vyzvala k nestrannému vyšetření. Izrael proto čeká, jestli navržený model splňuje podle Američanů takové zadání.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme