Írán plánuje výstavbu plynovodu do Evropy

Írán postaví nový plynovod pro export do Evropy. Země s bohatou zásobou nerostných surovin by pak mohla konkurovat evropskému projektu Nabucco. Vybudování plynovodu bude stát podle tamní státní televize téměř 1,6 miliardy dolarů, což je asi 34 miliard korun. Zemní plyn by měl být z Íránu přepravován do Evropy přes Turecko. Podle agentury AP by měla být stavba dokončena do tří let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásobníky na plyn

Zásobníky na plyn | Foto: Comstock Images

Projektem se země snaží zvýšit vývoz plynu, byla totiž vynechána z plánovaného plynovodu Nabucco, který mají stavět evropské firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánovaném íránském plynovodu do Evropy mluvil na Rádiu Česko Pavel Kavina, ředitel odboru surovinové a energetické bezpečnosti Ministerstva průmyslu a obchodu.

Írán vlastní velké množství nerostných surovin, podobně jako Rusko, s nímž v energetické oblasti spolupracuje už několik desetiletí. Příkladem je třeba Transíránský plynovod, kterým proudil íránský plyn do Evropy právě přes ruská zařízení.

„Nakolik by tento projekt mohl být reálnou konkurencí poměrně dlouho připravovaného projektu plynovodu Nabucco je zatím předčasné hodnotit. Na to máme zatím málo informací,“ říká Pavel Kavina, ředitel odboru surovinové a energetické bezpečnosti Ministerstva průmyslu a obchodu.

Před několika dny německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že OSN by měla zpřísnit sankce vůči Íránu. Trnem v oku západních zemí je především pokračující jaderný program. Podle expertů ale ani případné sankce nebudou překážkou k odběru íránského plynu.

„Euroamerická civilizace je hodně závislá na energetických zdrojích a i když Evropa v poslední době hodně mluví o energetické bezpečnosti, v honbě za energetickými zdroji zaspala. Proto není v situaci, aby si mohla vybírat, odkud energie chce a odkud nikoliv,“ pokračuje Kavina.

Podle Kaviny bude íránský plynovod vnímat jako konkurenci hlavně Rusko. To nyní pracuje na dvou plynovodech, které by měly dodávat surovinu do Evropy - North Stream a South Stream.

Předběhne Nabucco?

Plynovodu Nabucco, jehož výstavba by měla stát přes osm miliard eur, by měl dodávat surovinu především Ázerbajdžán. Prezident Alijev nedávno prohlásil, že jeho země bude mít kapacity na naplnění celého plynovodu. Podle Alijeva je nyní na řadě EU.

„Vlastní realizace plynovodu Nabucco je stále diskutována a projednávána. Jestli se evropské země ještě nějaký čas nedomluví, mohlo by se stát i to, že íránský plynovod bude realizován dříve,“ dodává Pavel Kavina z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Írán také prohlásil, že vybuduje i plynovod do Pákistánu. Podle agentury Reuters bude dohoda podepsána tento týden, termín dokončení se předpokládá v roce 2015.

Martin Křížek, Jan Piroch, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme