Írán zveřejnil důkaz o únosu svého jaderného vědce do USA

Teherán znovu zopakoval, že za zmizením jeho jaderného vědce loni byly tajné služby Spojených států. Íránská televize odvysílala videozáznam muže, který se představil jako Šahrám Amírí a prohlásil, že je v americké Arizoně. Dále řekl, že ho Američané loni unesli, když byl v Saúdské Arábii na náboženské pouti. I v západních médiích už se objevily informace, že Amírí je opravdu ve Spojených státech a že výrazně přispěl k odhalení íránského jaderného programu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Na videozáznamu odvysílaném íránskou televizí sedí muž se sluchátky na uších před počítačovou kamerou. Televize tvrdí, že záznam pořídila speciální metodou íránská tajná služba.

Domnělý Amírí tvrdí, že ho loni unesli a omámili agenti saúdskoarabské špionáže. Když se prý probral, byl v letadle do Spojených států. Pak ho údajně Američané přinutili k prohlášení, že přeběhl dobrovolně.

Amírí každopádně pracoval na jaderném výzkumu v teheránské univerzitě napojené na vojenský průmysl. Je jedním z řady íránských odborníků, kteří záhadně zmizeli, nebo zahynuli.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme