Euro i koruna se dále propadají. Lepší výsledky v nedohlednu

V pondělí evropské trhy krvácely. Výprodeje zapříčinily obavy z dalšího vývoje v předlužených evropských zemích. Tentokrát se investoři zaměřili na situaci v Maďarsku. Hlavní akciové indexy kvůli tomu odepisovaly kolem procenta. Euro se vůči dolaru během obchodování propadlo až na úroveň čtyřletého minima. Společně s Evropou pak ztrácely i české trhy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza ve Frankfurtu nad Mohanem

Burza ve Frankfurtu nad Mohanem | Foto: AFP

Pražská burza se včera během dne propadla až ke květnovému minimu na hranici 1100 bodů. Nakonec zavřela o 114 bodů nad ní. Euro se v noci na dnešek stabilizovalo vůči dolaru na úrovni 1,19 což je blízko hranice čtyřletého minima. Někteří analytici přesto očekávají další pád.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji světového i domácího trhu mluvili na Rádiu Česko ekonom Komerční banky Miroslav Frayera analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil

„Osobně si dokážu představit, že euro bude nadále ztrácet. Problémy s evropskými veřejnými financemi jsou skutečně velké a zdá se, že některým evropským představitelům ani slabost evropské měny tolik nevadí. Navíc současná situace nedovoluje Evropské centrální bance, aby začala se zvyšováním úrokových sazeb. Naopak ve Spojených státech se tento krok čeká koncem roku a to je další argument v neprospěch eura,“ říká ekonom Komerční banky Miroslav Frayer.

„Nalezení důvěry v případě, kdy jednotlivé evropské státy přinášejí zprávy o špatném stavu svých ekonomik, nebude věcí několika dnů či týdnů. Čeští burzovní analytici se shodují v tom, že větší oživení na pražské burze lze ve větší míře čekat až ve druhé polovině roku,“ doplňuje analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil a dodává:

„Nicméně lze předpokládat, že včerejší ztráty budou akcie na pražské burze mazat.“

„Ztrácet budou nadále rizikovější měny a regionální měny tím budou ovlivněny. Švýcarský frank a americký dolar budou naopak posilovat,“ konstatuje Miroslav Frayer.

Roman Chlupatý, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme