KDU-ČSL bojuje o záchranu: Nechceme být stranou jen pro katolíky, píše v petici část straníků

KDU-ČSL řeší další budoucnost strany. Strana po 91 letech opustila poslanecké lavice, zůstala bez lídra - na funkci rezignoval předseda Cyril Svoboda, zato s desetimilionovými dluhy korun. Odchodem ze sněmovny přijde také o příjmy. KDU-ČSL dočasně povede místopředsedkyně Michaela Šojdrová. O záchranu lidové strany začal nyní bojovat europoslanec Jan Březina - sepsal petici s názvem Olomoucké artikuly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

logo KDU-ČSL

logo KDU-ČSL | Foto: KDU-ČSL

V petici, pod kterou je přes tři sta podpisů, se mimo jiné píše, že se strana nachází v ‘klinické smrti‘. Její signatáři žádají okamžitou rezignaci celého širšího vedení strany a zbavení se nálepky ‘strany katolíků‘.

„Já bych chtěl, abychom z té tradičně vnímané strany katolíků se stali širší stranou prosazující křesťansko-demokratické hodnoty. A to je rozdíl. Buď se budeme uzavírat do sebe, do okruhu takzvaně praktizujících katolíků anebo oslovíme širší okruh voličů. V tom spočívá naše přežití,“ uvedl na Rádiu Česko europoslanec Jan Březina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situace KDU-ČSL po volbách. Ptáme se europoslance KDU-ČSL Jana Březiny a místropředsedkyně strany Michaely Šojdrové.

„Vidím tu situaci KDU-ČSL jako hodně vážnou, kritickou. Ale v případě, že zmobilizujeme naše zdroje, tak si myslím, že to není poslední stádium před zánikem,“ dodal s tím, že v politickém prostoru je místo pro pravicovou, sociálně citlivou stranu.

Nedostatek peněz

KDU-ČSL také musí vyřešit nedostatek peněz. Strana dokonce ručí za půjčky svým hlavním sídlem v Praze Palácem Charitas. Výše celkového dluhu je podle Březiny kolem 84 milionů korun. „Ze zdrojů, které známe, jsme schopni teď umořit zhruba 42 milionů. A samozřejmě ten dluh není splatný okamžitě. Čili musíme ho rozložit,“ uvedl.

Chování vedení strany označil Březina za naprosto nezodpovědné. „ Je to jakoby z firmy odcházel někdo, kdo vybydlí veškeré její finanční zdroje. A to z čeho dnes financujeme stranu je kontokoretní úvěr a ten něco stojí. Takže ta situace opravdu vážná je,“ řekl.

Strana předloží audit hospodaření

Podle místopředsedkyně strany Michaely Šojdrové vedení KDU-ČSL jednalo se snahou o maximální zodpovědnost a efektivitu. „Samozřejmě, že vždycky jsou rezervy. Kritika přichází v situaci, kdy jsme pohráli ve volbách. Kdyby k tomu nedošlo, tak neřešíme výpadek prostředků za mandáty ve sněmovně. A to je ta hlavní krizová situace,“ řekla na Rádiu Česko.

Připomněla, že strana předloží audit hospodaření, který bude průhledný. A každý může zhodnotit, kdy byly rezervy, kde byla neúspornost.
„Domnívám se, že s příchodem nového generálního sekretáře Pavla Hořavy byl nastaveny přísnější podmínky pro hospodaření. Jde nám o to, aby vše bylo maximálně průhledné, aby KDU-ČSL byla ekonomicky zajištěná,“ uvedla.

Úkolem předsednictva KDU-ČSL, které nyní Šojdrová vede, je podle ní stabilizovat stranu a otevřít ji novým lidem. „To je jediná šance a s Janem Březinou v tom naprosto shoduji. Chceme také otevřít stranu novým představitelům, kteří se budou ucházet na sjezdu,“ dodala.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme