Tendr na likvidaci starých ekologických škod rozděluje ODS, TOP 09 a VV

Vyjednavači připravované vládní koalice by dnes měli probírat mimo jiné i ekologický program. Žebříčku nejsledovanějších bodů vévodí zakázka na likvidaci starých ekologických škod, jejíž cena může podle odhadů vyskočit až na 115 miliard korun, ale také může být daleko nižší. Tato otázka trojici stran rozděluje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skládka odpadků

Skládka odpadků | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zatímco ODS a Věci veřejné chtějí tendr po vyřízení právních náležitostí zrušit a rozdělit na menší, TOP 09 opatrně vyzývá k jeho dokončení. Podle poslance TOP 09 Petra Gazdíka by bylo nejlepší, aby se zakázka nechala běžet a otevřely se obálky s nabídkami.

S tím souhlasí i ministr financí Eduard Janota: „Zastavit tento projekt znamená porušit podmínky výběrového řízení. A to má za následek určitě arbitrážní problémy. Ty arbitráže jdou pak do milionů korun. V rozsahu této zakázky by to byla suma horentní.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zakázka na likvidaci starých ekologických škod. Téma pro Tomáše Uvíru z ministerstva financí ŽP a exministra Martina Bursíka na Rádiu Česko.

„Čili pokud dojde v rámci budoucí koalice ke konsenzu, tak počkáme na to, jaké přijdou nabídky v obálkách. Pak se může vždycky říct, že i nejlepší nabídka je pro nás nepřijatelná a za žádných okolností nemůže být použita proti zemi arbitráž,“ vysvětlil.

S tímto názorem souhlasí také vrchní ředitel správy majetku ministerstva financí Tomáš Uvíra. Podle něj ministerstvo připravilo k tendru na likvidaci starých ekologických škod podklady, jejichž výsledkem je, že zakázku zrušit v současné nelze. „A jediné bezpečné zrušení této zakázky je otevřít obálky a nabídky předložit vládě, která je nepřijme,“ řekl na Rádiu Česko.

Bursík: Ministerstvo financí selhalo

Podle bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka je největším problémem tendru skutečnost, že od počátku selhalo ministerstvo financí: „Problémem je, že od 9. června 2008, kdy bylo usnesením vlády uloženo ministru financí učinit určité kroky, tak ministerstvo to neudělalo a na mě to působí nedůvěryhodně.“

„Čili současné vyjádření pana ministra Janoty o arbitrážích a tohle strašení je věc, ze které si myslím už nikdo vrásky nedělá. Jestliže někdo tu zakázku nevyhrál, tak není na místě hovořit o arbitrážích,“ uvedl.

Hodnota zakázky

Za největší selhání ministerstva financí označil Bursík to, že od počátku hovoří o zakázce v hodnotě 115 miliard korun, ačkoli to podle něj není pravda. „Podle odhadů ministerstva životního prostředí je to zhruba 40 miliard korun. A druhá chyba je to, že MF nikdy neudělalo analýzu toho, jaký je skutečný stav na lokalitách, jaké jsou odhadované náklady expertů,“ řekl.

S Bursíkem nesouhlasí Tomáš Uvíra. Podle něj ministerstvo nikdy netvrdilo, že očekává částku 115 miliard. „Ministerstvo odhadované náklady zpracovává. A vždy jsme tvrdili, že částku nezveřejníme a jako první ji uslyší vláda,“ dodal.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme