Reuters vyřízla z fotografií izraelské akce nože aktivistů

Dohady o izraelském zásahu proti lodím plujícím do Gazy neustávají. Pozornost se stáčí k manipulacím s důkazy, jak se celá věc seběhla. Kritiku už sklidila izraelská armáda za to, že upravila některé záznamy, které předkládá novinářům. Americký bloger teď zase odhalil, že přední světová agentura Reuters zásadním způsobem upravila minimálně dvě fotografie tureckých aktivistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásah izraelských vojáků na lodi s humanitárním nákladem

Zásah izraelských vojáků na lodi s humanitárním nákladem | Zdroj: ČTK

Ze snímků, které dala do své nabídky pro média, odřízla agentura části, kde Turci drží v rukou nože a pod nimi je kaluž krve. Jak upozorňuje blog Little Green Footballs, buďto je to trestuhodné pochybení, nebo záměr.

Vede se totiž důležitý spor o to, zda a jak byli aktivisté při svém střetu s izraelskými vojáky vyzbrojení. Původní snímky přitom dali médiím samotní Turci. Agentura se hájí, že jen ořízla okrajové části.

Před čtyřmi lety fotograf Reuters upravil snímky z izraelské války v Libanonu tak, že přimontoval oblaka kouře nad bombardovaný Bejrút. Manipulaci i tehdy odhalil americký blog Little Green Footballs.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme