Maďarská vláda představí úsporná opatření

Nová maďarská vláda premiéra Viktora Orbána dnes představí úsporný plán, který má postavit na nohy tamní hospodářství. Po Řecku, Španělsku, Itálii a dokonce i Německu přichází také Budapešť s programem rozpočtových škrtů. Podle ministra hospodářství Györgyho Matolcsyho se tak má podařit dodržet schodek rozpočtu 3,8% HDP.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský parlament v Budapešti

Maďarský parlament v Budapešti | Foto: Jirka Malina

Orbánova vláda dnes má představit tzv. akční balík. Podle prvních zpráv je mezi návrhy například třicetiprocentní bankovní daň, kterou by zaplatily banky za všechny svoje zisky. Uvažuje se i o šestnáctiprocentní rovné dani.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejenom o úsporném plánu Maďarska mluvili v Ozvěnách dne spolupracovník Českého rozhlasu v Budapešti Gregor Martin Papucsek a evropský zpravodaj Pavel Novák.

Už je také jisté, že se bude zdaňovat i minimální mzda a možná dojde i k patnáctiprocentnímu snížení platů státních zaměstnanců. Mezi návrhy bylo i zestátnění soukromých důchodových pojišťoven. Po silné negativní reakci tento krok ale vládní zdroje dementovaly.

Maďaři vyděsili finanční trhy

Maďarsko se díky svým opatřením, ale také kvůli rozruchu, který způsobilo na světových trzích, dostalo na pořad jednání ministrů financí Unie. Místopředseda vládní strany Fideszu totiž minulý týden řekl, že veřejné finance Maďarska jsou v horším stavu, než se čekalo a že nevylučuje možný řecký scénář.

Další vlád činitel k tomu potom přidal další dost ostrá slova, když odhadl letošní schodek vyšší než 3,8% HDP. Řekl, že možná bude větší než 7,5%.

Na taková prohlášení je ale Evropská unie dost alergická, protože podobné korekce odhadu deficitu státního rozpočtu například v Řecku, které dlouhodobě lhalo o tom, jaký je jeho deficit, vedly k velké nedůvěře v řeckou ekonomiku a potom v jeho dluhovou krizi, která se málem začala přenášet do dalších zemí.

Vláda by si měla dávat pozor na pusu

Předseda euroskupiny – lucemburský premiér Jean Claude Juncker sice uklidňoval, že Maďarsko na tom není tak špatně jako Řecko, zároveň ale pokáral maďarské politiky za prostořekost: „Maďarská pozice není v žádném případě podobná té řecké ani situaci v jiných zemích. Jednoduše to ukazuje velkou nervozitu na finančních trzích, kterou často vyprovokují polopravdy a spekulace. Je za nimi neukázněnost některých politiků v mluveném projevu. Vlády sice mají svobodu slova, ale poradil bych jim, aby si více dávaly pozor na to, co říkají.“

Maďarská vláda těmito výroky nejspíše chtěla ukázat svým voličům, že její předchůdci špatně hospodařili. Chtěla vystrašit svůj národ a ukázat se v lepším světle. Neuvědomila si ale, že tím může vystrašila i finanční trhy, které opět znervózněly.

Pavel Novák, Gregor Martin Papucsek, Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme