Jednání o koaličním zdravotnickém programu skončilo zatím bez výsledku

Zvyšování spoluúčasti pacientů, snížení počtu zdravotních pojišťoven a poplatek za položku na receptu. To byly hlavní třecí plochy při dnešním jednání stranických expertů ODS, TOP 09 a Věcí veřejných o zdravotnickém programu možné budoucí vlády. Jednání skončilo zatím bez konkrétního výsledku a v debatě budou pokračovat příští úterý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnické poplatky

Zdravotnické poplatky | Foto: Tomáš Adamec

Podle Marka Šnajdra, vyjednavače ODS, bylo první jednání obecné a naprosto bezkonfliktní. „Dohodli jsme se, že chceme pokračovat v jednání a všechny tři strany deklarovaly vůli najít kompromis. Dále jsme se dohodli na tom, že s ohledem na ekonomickou situaci zdravotnictví a s ohledem na dopady krize je jedním z hlavních pilířů udržet zdravotnictví stabilní, nezadlužené a rozpočtově vyrovnané,“ uvedl na Rádiu Česko.

Jednotlivé konkrétní kroky budou experti na následujících jednáních. Komise se sejde znovu příští úterý: „Ta jednání se budou dál týkat i definice základní zdravotní péče a s tím související i možné redukce současných devíti zdravotních pojišťoven, poplatků a dalších položek.“ řekla Radiožurnálu vyjednavačka Věcí veřejných Kateřina Klasnová.

Přehrát

00:00 / 00:00

I dnes se schází několik expertních týmů chystané vládní koalice. Více komentátor serveru Aktuálně.cz Petr Holub a vyjednavač ODS Marek Šnajdr.

„Zvolíme takové stanovisko, aby každý návrh byl doprovozen dopady – co způsobí, co získá pacient, co získá systém. A je evidentní, že jakákoli změna v oblasti regulačních poplatků, pokud nebude doprovázena jiným opatřením, způsobí to, že v systému budou chybět peníze,“ doplnil Šnajdr.

VZP podle informací dnešních Hospodářských novin na konci roku dojdou rezervy. Končící ministryně Dana Jurásková proto chce navrhnout vládě pro příští rok zvýšení dotací pojišťovnám o 2 až 3 miliardy.

„Tento krok má moji podporu. Nicméně je třeba ho vidět v součinnosti s ostatními opatřeními v oblasti státního rozpočtu. Tato koalice si dala do vínku, že chce snižovat obrovský deficit a tento krok je možný pouze za situace, že budeme schopni najít úspory jinde a budeme schopni ho zařadit do principu snižování deficitu rozpočtu,“ přiblížil Šnajdr.

Petr Holub, komentátor serveru Aktuálně.cz, který se zdravotnictvím dlouhodobě zabývá, se domnívá, že mezi ODS, TOP09 a VV se dá v otázce zdravotnictví najít kompromis a strany najdou společnou vůli.

Co se týče poplatků, spor o ně byl podle něj v posledních letech předmětem politického boje. „Byl takovým symbolem boje o zdravotnictví a přešel i do koaličních jednání. Myslím si, že tam ale prostor pro kompromis je,“ uvedl.

Dodal zároveň, že úsporná role poplatků není vůbec prokázaná. „Jsou známá čísla z roku 2008 a 2009, kdy byly poplatky zavedeny a kdy rostly výdaje zdravotních pojišťoven nejvíc v české historii - tempem 10 procent ročně, což je neudržitelné. Ale a ty poplatky tomu nezabránily,“ uvedl.

Martina Mašková, Lenka Jansová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme