Národní databáze brownfieldů nabízí lokality investorům

Českou krajinu zatěžují opuštěné tovární haly i celé průmyslové areály, které zatím nikdo nenašel nové využití. Lidové noviny upozornily na to, že zabírají nezanedbatelnou rozlohu, 40 tisíc hektarů, což odpovídá přibližně rozloze Prahy. Chátrajících průmyslových areálů, které marně hledají kupce, je dohromady téměř 12 000.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opuštěný důlní areál Dukla

Opuštěný důlní areál Dukla | Foto: Andrea Brtníková | Zdroj: Český rozhlas

Jak řekl na Rádiu Česko ředitel odboru koncepce regionálních projektů agentury CzechInvest, Igor Gargoš, plocha 40 tisíc hektarů nevyžitých objektů, je pouhý odhad.

„My vycházíme z takzvané vyhledávací studie, kterou CzechInvest spolu s kraji prováděl v roce 2005 až 2007. Tam bylo vybráno 2355 brownfieldů, které zabírají plochu 11 tisíc hektarů. Od toho bylo pak odvozeno, že by těch brownfieldů mohlo být 8 až 12 tisíc. Některé odhady jsou ještě odvážnější,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českou krajinu zatěžují opuštěné tovární haly i celé průmyslové areály, které zatím nikdo nenašel nové využití. Více s s ředitelem odboru koncepce regionálních projektů agentury CzechInvest Igorem Gargošem.

Charakteristika brownfieldů je podle něj různá, nejsou to pouze průmyslové areály. „Když si vezmeme strukturu podle původního využití, tak největší četnost zastupuje zemědělství – zhruba 35 procent, pak průmysl - 33 procent, občanská vybavenost – 13 procent, potom je armáda a tak dále. Podle rozlohy je největší průmysl a na druhém místě jsou armádní a vojenské prostory a na třetím je zemědělství,“ přiblížil.

Podle něj je velmi těžké opuštěné tovární komplexy zatraktivnit a nabídnout investorům k využití. CzechInvest ve spolupráci s ministerstvem průmyslu podle něj připravil pro vládu národní strategii regenerace brownfieldů, kterou kabinet vzal na vědomí v létě 2008.

„Z toho vyplynul pro nás další úkol – zhotovit veřejnou národní databázi brownfieldů. Ta v tuto chvíli obsahuje 392 brownfieldů, ke kterým dali majitelé souhlas, abychom je veřejně nabízeli případným investorům,“ přiblížil.

Co se týče státních pobídek pro investory, existuje podle něj program s využitím evropských fondů – operační program průmyslu a inovace – v jehož rámci lze žádat o dotace na regeneraci brownfieldů. „Celkem tam bylo připraveno 13 miliard a zatím bylo vyčerpáno 10 miliard,“ dodal.

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme