ODS, TOP 09 a VV se shodly na zavedení školného

Expertní týmy ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se dnes na jednání shodly na zavedení školného na vysokých školách. Podle prvních jednání by mělo jít o odložené školné, tedy student by platil až po dostudování školy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti – ilustrační foto

Studenti – ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Za semestr by se školné mělo vyšplhat na deset tisíc korun. TOP 09 se ale nevzdala myšlenky zavést přímé školné, kdy by student platil už během studia.

To bude ale předmětem dalšího jednání, jak potvrdil Radiožurnálu expert na školství za TOP 09 Jan Vitula:

Přehrát

00:00 / 00:00

Petra Benešová o shodě možné koalice na zavedení školného

My jsme se domluvili, že se podíváme na různé varianty a řekneme si, jaké dopady to bude mít. Protože fakticky odložené školné má některé administrativní náklady. My se domníváme, že to přímé školné tyto náklady odstraňuje. Chceme to spočítat a říci, co je lepší varianta.“

Shodu všechny tři strany nalezly také ve finanční pomoci vysokoškolákům - tedy půjčkách, stipendiích a spoření. Zvýšit také chtějí platy učitelů.

Podzimní zkouška

Vyjednávací týmy ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se také shodly na tom, že je potřeba zavést výstupní standardizovanou zkoušku na středních školách. Jestli to bude už dlouho připravovaný projekt státních maturit, tak o tom rozhodne až její říjnová generální zkouška.

"Shoda je, že stát má garantovat nějaký výstup a nějakou zkoušku na závěr studia, budeme se bavit o tom, jakou má mít podobu," přepověděl vyjednavač za ODS Walter Bartoš další diskusi.

Zkvalitnit a zpoplatnit

Studentský aktivista, iniciátor facebookové kampaně proti školnému a proti státním maturitám Adam Cyprich ve Stalo se dnes řekl, že napřed by se mělo české školství zkvalitnit a teprve pak zpoplatnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proti školnému se ve Stalo se dnes vyslovil studentský aktivista Adam Cyprich

„V české republice se nachází enormní počet vysokých škol a studuje na nich téměř skoro každý druhý student,“ prohlásil Cyprich a podpořil snížení jejich počtu. „Kdybychom podporovali každého studenta ve studiu, nemohli bychom všechny tyto studenty s jejich tituly uplatnit.“

Cyprich také uvedl, že průměrný člověk v České republice odevzdává státu částky, které jsou adekvátní k tomu, jaké školství dostává. člověk „Kdybychom dostali kvalitnější školství mohli bychom přemýšleli o tom , že bychom si připlatili.“

Milan Kopp, Klára Bílá, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme