Točna v Českém Krumlově musí zmizet, tvrdí architekt

Někteří lidé si neumí představit letní dovolenou v okolí Českého Krumlova bez návštěvy otáčivého hlediště v zámeckém parku, pro jiné točna v parku působí jako pěst na oko a věc, která do tohoto prostředí prostě nepatří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Macbeth v Českém Krumlově

Macbeth v Českém Krumlově | Zdroj: ČTK

Už léta se mluví o tom, že by Český Krumlov kvůli otáčivému divadlu mohl být vyškrtnut ze seznamu UNESCO. Bez ohledu na to ale Jihočeské divadlo zahájilo v těchto dnech další sezónu.

„Měli jsme vždy smlouvu na jeden rok, teď je to poprvé co máme podepsáno na pět dalších sezon. Zadání z ministerstva kultury zní tak, že by se měla během následujících pěti let řešit budoucnost otáčivého hlediště. Zda by se mělo rekonstruovat, nebo postavit nové,“ uvedl ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Šesták a Zdeněk Lukeš argumentovali proč by mělo, či nemělo dál fungovat oráčivé hlediště v Českém Krumlově

Otáčivé divadlo v Krumlově je známá atrakce, z pohledu divadelníka určitě nabízí inspirativní prostor. Jenže podle názorů zejména z architektonických kruhů by tam už dávno nemělo být.

„Areál je historicky velmi cenný. Pokud je to taková atrakce, tak nemůže být problém postavit otáčivé hlediště někde jinde. To už se podle mě mělo dávno stát. Celá záležitost se neustále natahuje a už je to docela trapné,“ opáčil historik architektury Zdeněk Lukeš.

Podle něj by se točna ze zámeckého parku, kterou v minulém roce navštívilo 58 tisíc diváků, měla odstranit kvůli možným problémům týkajícím se seznamu UNESCO ale především z principu:

„V parku točna nikdy nebyla až do padesátých let a nevidím důvod, proč by tahle atrakce nemohla být někde jinde. Připadá mi to jako pěst na oko.“

Zahraniční experti byli zděšeni

Přesto na zachování otáčivého hlediště vznikla i petice, kterou podepsaly desítky tisíc lidí. „Jenže tohle není otázka pro laické názory a petice. Areál vidělo několik zahraničních expertů, kteří byli naprosto zděšení, že v něm je něco takového,“ pokračoval Lukeš.

Podle ředitele Jihočeského divadla jde o kulturní zařízení, které vzniklo v určitých historických souvislostech, tak jako dřív v řadě jiných památkových objektů a zařízení je prostě produktem své doby.

Sám by prý nebyl proti přestěhování točny jinam. „Míst na přesunutí ale není tolik. Je tam kulisa stromů, které také tvoří důležitý akustický prostor. Umím si ale představit, že bude hlediště někde jinde,“ potvrdil.

Scéna má podle něho pro divadlo velký význam. „Význam má jednak materiální z hlediska výnosů , ale cena je především v rovině kulturní, protože zprostředkovává umění lidem, kteří se dostávají do kontaktu s dramatickou literaturou v různých podobách, k níž by se normálně nedostali,“ dodal Šesták.

Přemístění točny ze zámeckého parku by bylo navíc velmi drahé. „Drahé by to bylo, ale autenticita jedné z nejvýznamnějších českých památek je snad dražší,“ vysvětlil Lukeš.

Václav Rojík, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme