Odstraňování následků povodní je v plném proudu

V Olomouckém kraji se lidé naplno věnují odstraňování následků záplav. V Krumsíně na Prostějovsku plánují protipovodňová opatření. Vesnice už byla několikrát zasažen při přívalových deštích vodou tekoucí z polí a potřebuje na svou ochranu suché poldry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaplavené Troubky

Zaplavené Troubky | Foto: Tomáš Adamec

Prvotní protipovodňová obrana tak bude zřejmě vyčištění polních meliorací a změna v přístupu obdělávání polí.

V Troubkách na Olomoucku se po velkém úklidu po povodních lidé už pomalu pouštějí do oprav domů. Podle starosty Radka Brázdy teď ve vesnici nejvíce potřebují teplé a slunečné počasí a aby rychle opadly spodní vody.

„Vysoušení, případně i oklepání omítek, opravy podlah. Tyto věci jsou pro lidi nejdůležitější a hlavně taky sluníčko, aby se zlepšila nálada a vysoušení se urychlilo,“ řekl Brázda.

Velká voda letos zaplavila většinu obce. Troubky se také staly symbolem tragických záplav v roce 1997. Živel tehdy zabil devět lidí a srovnal se zemí více než polovinu domů. Žádnou ochranu před rozbouřenou Bečvou ale obec nemá dodnes, plány na výstavbu poldru v Teplicích nad Bečvou zůstávají stále jen na papíře.

Igor Maňour, Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme