Premiér doporučí postup restitucí majetku zabaveného nacisty

Jak řešit vracení majetku, o který přišli lidé za nacistického režimu, o tom debatovali zástupci vlád sedmačtyřiceti zemí ve spolupráci s Evropským institutem odkazu Šoa. Premiér Jan Fischer dnes zveřejní sadu doporučení, jak v této problematice postupovat. Dosavadní restituce v Česku do takové hloubky nešly, vraceny byly jen majetky znárodněné po únoru 1948.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeňská synagoga

Plzeňská synagoga | Foto: Ivan Štern | Zdroj: Český rozhlas

„Je to vlastně důsledek konference, která proběhla loni v červnu, věnovala se těmto otázkám poměrně zeširoka a byla zakomponována do oficiálního programu českého předsednictví Evropské unii. Tehdy jsme si řekli, že se do roka sejdeme a řekneme si, co v té věci bylo uděláno a přijmeme určité principy, jak by se v této věci mělo dále postupovat. A to se nyní stalo,“ říká tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

O restitucích majetku zabaveném nacisty mluvil na Radiožurnálu tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus

„Včera se finalizoval dokument, který přesně popisuje, jak by měly vypadat zbývající restituce v jednotlivých státech. Je to nezávazné doporučení a bude na konkrétních vládách, jak se k němu postaví. Již nyní mohu říci, že přestože je to dokument právně nezávazný, tak k němu přistoupilo 43 států. Mezinárodní platforma je tedy značně široká a dokument by mohl mít značný efekt.“

Dokument se týká hlavně nemovitého majetku. Neřeší tedy otázku uloupeného umění nebo komunálního movitého majetku.

„Je to téma, které je, alespoň u nás, na stole již nějakou dobu. V České republice byl již v roce 2000 vydán speciální zákon, který řeší odškodnění obětí Šoa, což je hebrejský výraz pro holocaust,“ vysvětluje Michaela Sidenberg, kurátorka uměleckých sbírek Židovského muzea v Praze.

Podle ředitele Evropského institutu odkazu Šoa Lukáše Přibyla je průlomové už to, že se poprvé od druhé světové války sešlo nad touto otázkou tolik zemí:

Přehrát

00:00 / 00:00

O problematice restituce židovského majetku zabaveného nacisty mluvila na Rádiu Česko Michaela Sidenberg, kurátorka uměleckých sbírek Židovského muzea v Praze.

„V řadě zemí k těm restitucím nedošlo, poválečné rozdělení Evropy tomu nijak nenahrávalo.“

„Mluvíme o majetku židovském, ale také dalších obětí nacistické perzekuce. Jedná se o majetek, který je buď ve vlastnictví státu nebo v soukromých rukách. Jde o to, aby došlo k náhradám, pokud ten majetek nelze vrátit,“ dodává Přibyl.

„Eventuální kompenzace by měl zaplatit stát. Ale je to na nich, jednotlivé státy mohou přijít i s jiným řešením. Důkazní břemeno je zcela na poškozeném. Je to sice trošku nešťastná věc, ale z právního hlediska je to zcela logické,“ uvádí Kraus.

„Úplné jasno v takto širokých historických souvislostech si o rozsahu uloupeného majetku nelze sjednat již nikdy. Je ještě třeba provést ještě hodně práce při studiu archivních dokumentů,“ konstatuje Sidenberg.

Helena Berková, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Eva Rajlichová, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme