Česko výrazně dotuje bio producenty, roste i zájem kupujících

Česko stále více podporuje své farmáře v bio produkci. Těží z toho obě strany - zemědělci mají garantované peníze, státu zase vyhovuje ekologická péče farmářů o půdu. Jediný, kdo stojí tak trochu mimo veškerou podporu, jsou někteří pekaři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

biopotraviny

biopotraviny

Bio produkce je v celé Evropě trend. Hodně ji podporují například Švýcarsko, Dánsko nebo Holandsko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko výrazně dotuje bio producenty, roste i zájem kupujících

V Česku zatím podniká na ekologických principech zhruba 3500 farmářů, které stát podporuje především dotacemi, vysvětluje Martin Leibl z ministerstva zemědělství:

“Hlavní motivace pro zemědělce je státní podpora, protože berou dotace na plochu, kterou zařadí do ekologického zemědělství. To znamená, že motivace je jak produkční, že budou produkovat suroviny pro výrobu biopotravin, tam i momoprodukční, že budou udržovat krajinu.“

Pekařům bio suroviny nevyhovují

Pekař Zdeněk Štefan se ale dívá na věc trochu rezervovaněji. Podle něj se dá vyrobit kvalitní bio produkt ze zeleniny, ovoce nebo masa, suroviny pro výrobu bio pečiva jsou ale stále nekvalitní.

“My jsme se setkali s velmi rozdílnou kvalitou mouky a slunečnicového oleje, když jsme pekli koláče dle tradičních receptur. Výsledek opravdu nebyl optimální, každý závoz se lišil a my jsme museli operativně vychytávat nedostatky jednotlivých surovin,“ potvrzuje pekař.

Podporu bio výroby naopak vítají třeba moštárny. A to i přesto, že peníze nepotřebují, protože zákazníků přibývá, říká Ludmila Sunková z Lažan:

“Teď jsme se zrovna dozvěděli, že bychom mohli na něco žádat dotace, takže se rozhodneme, jestli by to pro nás bylo vhodné, nebo ne.“

Roste popularita farmářských trhů

Hlad Čechů po bio nebo domácích, a tedy dostatečně kvalitních potravinách je velký. Jen v Praze to dokazuje zájem tisíců lidí o farmářské trhy, které postupně po dlouhých letech otevírají jednotlivé pražské obvody.

Česko chce zvýšit produkci bio potravin ze současného jednoho procenta na procent pět a postavit se tak vedle vyspělé evropské země.

Martin Hromádka, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme