KLDR odškodní rodiny zastřelených Číňanů

Režim Kim Čong-ila odškodní rodiny zabitých Číňanů. Uvádí to čínská média odvolávající se na severokorejské úřady. Pchjongjang podle nich také doufá, že incident nepoškodí vzájemné vztahy. Severokorejští pohraničníci minulý pátek zabili tři Číňany a čtvrtého zranili, měli totiž podezření, že jde o jihokorejské špiony. Peking proti zásahu oficiálně protestoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejská pozorovatelna

Severokorejská pozorovatelna | Foto: Robert Mikoláš

Ke střelbě došlo vzhledem ke zvýšené ostražitosti Severokorejců související s napětím na Korejském poloostrově, píše list Global Times. Jak dodává, Pchjongjang se nyní hájí tím, že mohlo jít o převlečené jihokorejské špiony, protože mluvili korejsky.

Mnozí obyvatelé ČLR žijící v blízkosti společné, 1415 km dlouhé hranice jsou ale etničtí Korejci. Čínské ministerstvo zahraničí už oznámilo, že mohlo jít o pašeráky, přesto si u Pchjongjangu formálně stěžovalo.

Čína je hlavním obchodním partnerem KLDR a prakticky jediným významným spojencem, odmítla se také veřejně postavit na stranu mezinárodního společenství poté, co vyšetřovací komise označila za útočníka na jihokorejské vojenské plavidlo právě Severní Koreu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme