Antiislamista Wilders zřejmě posílí v nizozemském parlamentu

Zhlédnou se tradičně tolerantní Nizozemci v jednoduchých řešeních populistických politiků? To ukáží dnešní předčasné volby, které vyvolal v únoru odchod labouristů z vládní koalice vedené křesťanskodemokratickým premiérem Janem Peterem Balkenendem. Předvolební průzkumy předpovídají značný pokles obliby jeho strany. Naopak stoupají preference radikálně nacionalistické Strany za svobodu antiislamisty Geerta Wilderse. Jací jsou jeho příznivci a odpůrci a jaký je on sám?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geert Wilders přijíždí

Geert Wilders přijíždí | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Geert Wilders? Ne z toho nemám strach. On jen o problémech mluví, ale nenabízí jejich řešení. Myslím, že v Nizozemsku nemůže nic změnit,“ říká potomek tureckých přistěhovalců Irfan. Jeho žena Selma s tradičním šátkem na hlavě, na které chce extremistický politik uvalit povinnou daň, brání své náboženství i sebe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Antiislamista Wilders zřejmě posílí v nizozemském parlamentu

„Snaží se shazovat odpovědnost za všechny problémy na islám. Ale islám nepůsobí potíže, to jen lidé, kteří ho reprezentují,“ dodává Selma.

„Islám nemá s naším pojetím svobody a našimi hodnotami co dělat. A za druhé: podle průzkumu, který jsme si nechali udělat, nás také přistěhovalectví z neevropských zemí stojí ročně více než sedm miliard eur,“ prohlašoval na setkání se svými příznivci v Rotterdamu lídr nacionalistické Strany za svobodu - charismatický Geert Wilders. Obklopený svými osobními strážci do omrzení opakoval, jak za všechno mohou islámští imigranti.

Přibližně 18 procent Nizozemců mu dává za pravdu a budou ho volit. Paní Nellie to dává jasně najevo. „Je to výborný člověk, mám ho ráda. Říká celou pravdu a za to ho mám ráda,“ netají se Nellie.

Paní Angelika a pan Frans otevřeně přiznávají, že za hlavní problém dnešního Nizozemska nepovažují ani reformu důchodového systému ani financování školství. Podle nich je to imigrace muslimů. Nemají rádi lidi z islámských zemí a navíc je prý stojí moc peněz.

Mark Rutte - potenciální nizozemský premiér | Foto: Pavel Novák

Wildersovi předpovídají předvolební průzkumy až 20 křesel ve 150členné dolní komoře parlamentu. Svou sílu v zákonodárném sboru by tedy zdvojnásobil.

I když jeho hvězda stoupá, odbarvené vlasy pomalu odrůstají a prvotní zdání démona na nizozemské politické scéně bere za své. Mimo jiné i proto, že Wilders opakuje své protiislámské výpady jako kolovrátek. V hospodářských tématech, která ve skutečnosti ovládla předvolební kampaň, ovšem lidově řečeno plave. Usměvavý blonďák už nebudí takové zděšení u racionálně myslící části veřejnosti, jako když se na politické scéně objevil.

„Myslím si, že zenit strachu je už trochu za Holandskem. Zenit tu byl asi tak před pěti lety a teď už se fenomén Wilderse a podobných uskupení považuje za něco, co k politické scéně patří. Ani se neočekává, že Wilders bude mít obrovský volební výsledek. Žádný velký strach z toho nepanuje,“ říká Petr Kopecký z fakulty společenských věd univerzity v Leidenu.

Volby však s velkou pravděpodobností vyhraje Strana svobodných (VVD), ze které se Wildersova Strana za svobodu odštěpila. Ani ta ale asi nebude příliš ochotná vzít Wilderse do koalice. Podle politologa Petra Kopeckého to však není úplně nereálný scénář.

Hospodářství je hlavní téma voleb | Foto: Pavel Novák

„Situace je taková, že ho pravicové strany kategoricky nevylučují. Kdyby to bylo nutné povolební aritmetikou, je možné, že by se Wilders mohl do vlády dostat. Avšak není logickým partnerem a není chtěným partnerem, to určitě ne,“ přibližuje Kopecký.

Některé strany už případného vítěze voleb varovaly, že Wilders ve vládě by znamenal ostudu na mezinárodní scéně. V Nizozemsku naturalizovaný Rus Slava si myslí, že Wilders sice poukazuje na mnoho problémů, ale nenabízí jejich řešení. Jeden pozitivní dopad ovšem jeho přítomnost v nizozemské politice má.

„Potřebujeme nějakého Wilderse na politické scéně, protože drží naše politiky ve střehu. Snad se ale tato štika v poklidném nizozemském rybníce nestane žralokem, který by byl postrachem pro svobodu této země,“ dodává Slava.


Zvětšit mapu: Nizozemsko

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme